China en Afrika sluiten deals tijdens megatop

China heeft beloofd om zijn financiële hulp aan Afrika te verdubbelen in de komende drie jaar. De Chinese president Hu Jintao zegde dat toe tijdens de tweedaagse Chinees-Afrikaanse top in de Chinese hoofdstad Peking, afgelopen weekend. De top was een bevestiging van hun warme onderlinge betrekkingen, zowel op diplomatiek als op economisch front. Peking verwierp de kritiek dat hun relatie met Afrika corruptie- en mensenrechtenkwesties zou ondergraven.

Regeringsleiders en vertegenwoordigers van 48 Afrikaanse landen waren overgevlogen naar Peking voor de grootste Chinees-Afrikaanse top in de geschiedenis. Chinese en Afrikaanse bedrijven en overheden tekenden tijdens de bijeenkomst 14 overeenkomsten ter waarde van 1,9 miljard dollar op het gebied van infrastructuur, telecommunicatie en op het gebied van energie, zo meldde het Chinese staatspersbureau Nieuw China gisteren. Een eerder gesloten deal (8,3 miljard dollar) voor een spoorlijn tussen de miljoenensteden Lagos en Kano in het olierijke Nigeria werd eveneens officieel bekend gemaakt. De Chinese president kondigde leningen aan ter waarde van 2,4 miljard dollar, exportkredieten (1,6 miljard dollar) en 5 miljard dollar ter stimulering van Chinese investeringen in Afrika.

China’s toenadering tot Afrika verloopt de afgelopen jaren spectaculair. Alleen al dit jaar maakten president Hu Jintao en premier Wen Jiabao afzonderlijk van elkaar rondreizen langs een tiental Afrikaanse landen – daarmee de grote Chinese belangstelling voor Afrika onderstrepend.

Het Chinees-Afrikaanse handelsvolume is tussen 1995 en 2005 vertienvoudigd en zal dit jaar uitkomen boven de 50 miljard dollar. Na de VS en Frankrijk is China nu de belangrijkste handelspartner van Afrika. De handelsbalans is licht in Afrikaans voordeel, dankzij de olieverkoop. Ongeveer eenderde van China’s olie-import komt uit Afrika, onder andere uit Angola, Soedan en Nigeria. Er zijn meer dan 900 Chinese (staats)bedrijven actief in Afrika. Om China’s imposante economische groei (nu rond de 10 procent per jaar) veilig te stellen, moet het land grote hoeveelheden grondstoffen, olie voorop, importeren. Om die te verkrijgen, paait China Afrikaanse landen met schuldenkwijtschelding, hulp en investeringen en doet het zaken met regimes (Mugabe van Zimbabwe en Bashir van Soedan) waarmee westerse regeringen niet geassocieerd willen worden. Door zich niets aan te trekken van mensenrechten en corruptie houdt de éénpartijstaat China totalitaire leiders in Afrika in het zadel, aldus deze kritiek. (Reuters, AP)

Slotverklaring en foto’s van de Chinees-Afrikaanse top: http://english.focacsummit.org/index.htm of 29738 naar 7585