Braziliaan verrast in New York

De Braziliaan Marilson Gomes dos Santos won gisteren verrassend de marathon van New York. Wielerlegende Lance Armstrong deed ook mee – en finishte binnen drie uur.

Orthodoxe joden in de wijk Brooklyn kijken naar een gehandicapte deelnemer aan de marathon van New York. Ruim 35.000 mannen en vrouwen gingen gisteren van start bij de Verrazano-Narrows Bridge. Foto AP A group of Orthodox Jews watch as a participant peddle through the Brooklyn borough of New York during the New York City Marathon in Sunday, Nov. 5, 2006. Over 35,000 participants took part in the 26.2-mile marathon course passes through all five boroughs of New York. (AP Photo/Mary Altaffer) Associated Press

Met een demarrage uit de kopgroep op minder dan tien kilometer voor de finish besliste Marilson Gomes dos Santos gisteren de marathon van New York. Daarmee verraste de 29-jarige Braziliaan alle vedetten. Na ruim 42 kilometer passeerde hij de eindstreep in een tijd van 2 uur, 9 minuten en 58 seconden. Bij de vrouwen ging de zege naar Jelena Prokopcuka in 2.25,05. Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, bereikte zijn doel door binnen de drie uur te finishen: 2.59,36.

Gomes dos Santos is de eerste Zuid-Amerikaan die triomfeert in New York. Hij behoorde niet tot de favorieten, maar won vorig jaar op oudejaarsdag wel de hoog aangeschreven Sylvesterloop in zijn land en verbeterde in juni nog de Braziliaanse records op de 5.000 en 10.000 meter. Zijn persoonlijk record op de marathon staat op 2.08,48. In New York deed hij voor het eerst mee. Met zijn winst verdiende de Braziliaan 130.000 dollar (ruim 100.000 euro).

De Keniaan Stephen Kiogora eindigde op korte afstand als tweede. Wereldrecordhouder Paul Tergat, vorig jaar na een spannende race winnaar in New York, eindigde als derde. Europees- en olympisch kampioen Stefano Baldini werd zesde.

Prokopcuka was de eerste vrouw in elf jaar die haar titel wist te prolongeren. In 1994 en 1995 won Tegla Loroupe uit Kenia twee keer op rij in New York. Prokopcuka kwam alleen over de streep. De Letse nam al vroeg in de race de leiding en eindigde met precies een minuut voorsprong op haar Oekraïense medevluchtster Tatjana Hladyr. De derde plaats was voor de Keniaanse Catherine Ndereba.

De Nederlandse Lornah Kiplagat deed niet mee om de ereplaatsen. De wereldkampioene op de 20 kilometer eindigde op de achtste plaats, in een tijd van 2.32,31.

Zevenvoudig Tour de France-winnaar Armstrong bereikte zijn doel door de marathon binnen de drie uur af te leggen. De Amerikaan, begeleid door oud-marathonkampioenen Alberto Salazar en Joan Benoit Samuelson, werd uitbundig toegejuicht. „Zonder de steun van het publiek had ik er drieëneenhalf uur over gedaan”, zei Armstrong, die nooit meer dan 26 kilometer had gelopen. De wielerlegende voegde daar aan toe dat „dit mijn zwaarste fysieke inspanning ooit is geweest”.