Braziliaan verrast alle favorieten

Jelena Prokopcuka uit Letland continueert haar titel met overmacht.

Zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong loopt de race nog net binnen drie uur.

De Braziliaan Marilson Gomes dos Santos loopt weg van de favorieten in de New York City marathon . Foto AP Marilson Gomes dos Santos, of Brazil, runs away from the pack during the New York City Marathon Sunday, Nov. 5, 2006 in New York. Gomes finished with a time of 2 hours, 9 minutes and 58 seconds. (AP Photo/Frank Franklin II) Associated Press

Met een demarrage uit de kopgroep op minder dan tien kilometer voor de finish besliste Marilson Gomes dos Santos de marathon van New York. Daarmee verraste de 29-jarige Braziliaan alle vedetten. Na ruim 42 kilometer passeerde hij de eindstreep in een tijd van 2 uur, 9 minuten en 58 seconden. Bij de vrouwen ging de zege naar Jelena Prokopcuka in 2.25.05. De 29-jarige Letse won de prestigieuze marathon ook in 2005.

Gomes dos Santos is de eerste Zuid-Amerikaan die triomfeert in New York. Hij behoorde niet tot de favorieten, maar hij won vorig jaar op oudejaarsdag wel de hoog aangeschreven Sylvesterloop in zijn land en verbeterde in juni nog de nationale records op de 5000 en 10.000 meter. Zijn persoonlijk record op de marathon staat op 2.08.48, waarmee hij twee jaar geleden de marathon van Chicago liep. In New York debuteerde hij. Met zijn winst verdiende de Braziliaan 130.000 dollar (ruim 100.000 euro).

De Keniaan Stephen Kiogora eindigde op korte afstand als tweede. Wereldrecordhouder Paul Tergat, vorig jaar na een spannende race winnaar in New York, eindigde als derde. Europees- en olympisch kampioen Stefano Baldini werd zesde. De Italiaan finishte zijn race in 2.11.33.

Prokopcuka was de eerste vrouw in elf jaar die haar titel wist te continueren. In 1994 en 1995 won Tegla Loroupe uit Kenia twee keer op rij in New York. Prokopcuka kwam alleen over de streep. De Letse nam al vroeg in de race de leiding en eindigde met precies een minuut voorsprong op haar Oekraïense medevluchtster Tatjana Hladyr. De derde plaats was voor de Keniaanse Catherine Ndereba.

De Nederlandse Lornah Kiplagat deed niet mee om de ereplaatsen. De wereldkampioene op de 20 kilometer eindigde als achtste. Kiplagat liep de marathon officieus in 2.32.31. Zevenvoudig winnaar van de Tour de France Lance Armstrong bereikte zijn doel door de marathon binnen de drie uur te lopen: 2.59.36. Armstrong, begeleid door oud-marathonkampioenen Alberto Salazar en Joan Benoit Samuelson, werd uitbundig toegejuicht. „Zonder de steun van het publiek had ik er drieënhalf uur over gedaan.”

Lees meer op www.lancearmstrong.com

60699