AZ haalt winst bij ‘voetbalschool’

Bij AZ stonden gisteren vijf spelers met een verleden bij RKC Waalwijk op het veld.

Donk werd uitgefloten, andere ex-RKC’ers kregen wel een hartelijke ontvangst.

RKC-keeper Van Dijk stompt de bal weg voor Mendes da Silva (AZ) en ploeggenoot Van Diemen. Foto ProShots rkc - az, voetbal , seizoen 2006/ 2007 , 05-11-2006, mandemakersstadion, waalwijk, van diemen van dijk en ryan donk ProShots

RKC Waalwijk lijkt zo langzamerhand wel de voetbalschool van AZ. Ryan Donk werd in de seizoensgids van de Brabantse club nog aangeprezen als hét talent uit de succesvolle eigen jeugd, maar de verdediger kwam gisteren net als de oud-RKC’ers Khalid Sinouh, Maarten Martens, Rogier Molhoek en Joey Gudjónsson namens Alkmaar Zaanstreek uit tegen zijn voormalige club. Marcel Brands, die vorig jaar als technisch directeur Waalwijk verruilde voor Alkmaar, zag tevreden toe hoe AZ de uitwedstrijd tegen het ‘opleidingsinstituut’ door doelpunten van Moussa Dembélé en Danny Koevermans met 0-2 won. „Marcel, Marcel, Marcel bedankt”, zong de aanhang van RKC.

RKC-trainer Adrie Koster had vooraf eigenlijk al rekening gehouden met een nederlaag tegen de nummer drie van de eredivisie. „Het is goed om te zien dat een aantal oud-spelers van ons zich zo goed heeft ontwikkeld”, sprak de oud-international gekscherend. Om er vervolgens serieus aan toe te voegen: „Dat andere clubs spelers bij ons weghalen is nu eenmaal ons lot. Dat is in het voetbal een normaal gegeven.”

De fans van RKC waren minder vergevingsgezind. Met name Donk moest het bij zijn kortstondige terugkeer in Waalwijk ontgelden. De speler maakte zich niet geliefd door vlak voor het sluiten van de transfermarkt de overstap te maken naar AZ. „Donk, dit doekje is al te veel voor je”, stond geschreven op een spandoek dat aan een hek bij de middenlijn hing. Elk balcontact van de nummer veertien van AZ werd begeleid met gefluit en boegeroep. Toch had trainer Louis van Gaal bewust een plaats in de basis voor de jeugdinternational ingeruimd. Dit tot verrassing van de fans van RKC. Een doek met de tekst ‘Donk zit je lekker?’ kon pas worden opgehangen toen Donk dertien minuten voor tijd naar de kant werd gehaald voor Gudjónsson.

Minder ludiek was de manier waarop een groepje fans Donk na afloop van de wedstrijd uitjouwden op het plein voor het stadion. ‘Ryan zakkenvuller’, schreeuwden agressieve jongeren naar de voetballer die snel een plekje achterin de spelersbus opzocht. Vanachter een raam keek hij geschrokken toe hoe een aantal fans de discussie aanging met zijn familieleden. De jeugdige Donk verliet zijn oude club met „een vervelend gevoel”. „Het is niet prettig om zo terug te keren. Ik ben opgelucht dat het voorbij is”, sprak de in Amsterdam geboren voetballer.

Van Gaal had eigenlijk het tegenovergestelde voor ogen gehad. De coach had juist de voorkeur gegeven aan de ex-RKC’ers om ze te laten genieten. „Tegen je oude club wil je niet op de tribune zitten”, legde de oefenmeester uit. In de eerste helft werd al snel duidelijk dat Van Gaal zich de luxe kon veroorloven om spelers als Stijn Schaars en Grétar Steinsson op de bank te houden ten faveure van Rogier Molhoek en Maarten Martens. Deze voormalige RKC’ers konden net als Gudjónsson en Sinouh wel op een vriendschappelijk ontvangst rekenen. De Belg Martens had in tegenstelling tot Donk wel genoten van de wedstrijd. „Spelen tegen je oude club leeft wel bij ons. We hebben ook gewonnen van NAC (waar Julian Jenner en David Mendes da Silva speelden, red.) en moeten nu alleen nog FC Groningen (de oude club van Gijs Luirink, red.) verslaan. Ik ben blij dat we hebben gewonnen. Voor de rest telt het verleden niet voor mij”, stelde de sterk spelende middenvelder.

De gelegenheidsformatie uit Alkmaar kwam voor rust al met 0-2 voor, maar de ploeg verzuimde na de pauze de wedstrijd te beslissen. In de 51ste minuut stopte RKC-doelman Rob van Dijk een strafschop van Shota Arveladze. Maar de man van de wedstrijd stond bij AZ onder de lat. Sinouh, die van 1998 tot 2005 bij RKC speelde, redde een paar keer bekwaam. Een paar minuten voor tijd zong de aanhang van de thuisclub pesterig „Khalid zit je haar wel goed” in de richting van de doelman. De ijdele keeper verliet Waalwijk lachend.

Dat gold niet voor Marcel Brands. De voormalige technisch directeur van RKC schudde gisteren bij zijn aankomst in Waalwijk nog de handjes van voormalige collega’s. Na afloop hield de man die Molhoek, Martens en Donk van Waalwijk naar Alkmaar bracht zich wijselijk op de achtergrond bij het ‘opleidingsinstituut’ van AZ.