Ahold stoot deel bezit in buitenland af

Supermarktbedrijf Ahold stoot een groot deel van zijn Amerikaanse onderdelen af. Het moederbedrijf van Albert Heijn verkoopt groothandel US Foodservice en een van zijn vier supermarktketens, Tops.

Dat heeft het bedrijf vanmiddag bekendgemaakt in een verklaring over de strategie van het bedrijf. Ahold verkoopt ook zijn belang in de Portugese supermarktketen Jerónimo Martins. Ook verkoopt het alle belangen in Polen en Slowakije: in totaal 207 winkels.

Ahold heeft besloten om 2 miljard euro terug te geven aan de aandeelhouders. Hoe is nog onduidelijk. De maatregelen komen voor een belangrijk deel overeen met de wensen van de investeringsmaatschappijen Paulson en Centaurus. Zij hebben een belang in Ahold van 6,4 procent.

Centaurus en Paulson dringen bij Ahold sinds begin dit jaar aan op opsplitsing van Ahold. US Foodservice en alle Amerikaanse supermarkten zouden moeten worden verkocht. Het duo denkt dat Ahold in delen meer waard is dan als geheel. Met het afstoten van US Foodservice, Tops, Slowakije, Polen en Portugal krimpt Ahold ruim eenderde. Vorig jaar was de omzet van Ahold 44,5 miljard euro.

Bij US Foodservice werd in 2003 boekhoudfraude geconstateerd van bijna 1 miljard dollar (788 miljoen euro). Daarvoor werd Ahold in de Verenigde Staten niet veroordeeld, omdat het bedrijf meewerkte met justitie en een schikking trof met beleggers van 1,1 miljard dollar (866 miljoen euro).

In mei veroordeelde de Amsterdamse rechtbank een deel van de voormalige top voor boekhoudfraude met voorwaardelijke gevangenisstraffen en geldboetes. De rechtbank kwam tot de straf vooral omdat bestuurders documenten over side-letters voor de accountant hadden verzwegen.

Ahold stelde in mei een team samen dat moest bekijken hoe de resultaten konden verbeteren. Het team stond onder leiding van directeur D. Boer van Albert Heijn.

Moberg, ex-topman van winkelketen Ikea, beloofde bij zijn komst drie jaar geleden vanaf 2006 minimaal 5 procent omzetgroei per jaar bij de supermarkten, een winstmarge van 5 procent en een rendement op het vermogen van 14 procent. Begin dit jaar maakte hij bekend dat hij in 2006 geen van de doelen zou halen.

Ondanks enkele pogingen lukte het niet omzet en winst van de supermarkten in de VS te verbeteren. Vorige week maakte Ahold bekend dat de omzet bij drie van zijn vier supermarktketens daalde. Die van Tops het meest: 5,7 procent.

Vorig jaar nam de winst bij Ahold af tot 133 miljoen euro.