7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

In de keuken van Floris

Scène uit Drie kameraden

Floris Versluijs was al enige tijd chef-kok van De keuken van maar heeft in juni 2006 de zaak overgenomen. De opzet van dit kooktheater blijft hetze;fde : een avond lang culinair vermaak met een aaneenschakeling van kleine smaakbommetjes die in het midden van het restaurant worden bereid. Je kunt van alle gerechtjes en wijnen proeven, vergezeld door een wijnadvies van de sommelier. Verfijnde cuisine, waar wel een stevige prijs voor wordt gevraagd.

Honingerdijk 259, Rotterdam. Telefoon (06) 418 866 66. Keuken open 18.30-23.00, zo-di gesloten. Gem. prijs 3-gangen à la carte 45,00 Categorie: Hip

uitstekend | Het eten was hier altijd al een belevenis maar nu het overgenomen is door ‘Floris’ vallen de laatste puzzelstukjes ook op zijn plaats. De bediening is nu helemaal goed. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn wijnen. En de porties? Na tien gangen gingen alle elf collega’s zeer content naar huis.(18-10-2006 J.S. te Rotterdam)

Redelijk | Hoewel Floris zelf aan tafel komt vertellen wat de volgende gang is en er over de kwaliteit van die gang weinig is op te merken, is de prijs aan het eind exorbitant. (14-10-2006 M.v.d.H. te Rotterdam)

2 LEZING

Klem tussen twee culturen - transculturele psychotherapie

Indra Boedjarath geeft de 9de Pieter Boeke lezing over de jongere generaties migranten die klem zitten tussen het verwachtingspatroon van hun familie en de nieuwigheden en verlokkingen van de buitenwereld. Deze spagaat leidt soms tot schrijnende situaties en depressieve klachten of relatieproblemen. Om hen goed te kunnen helpen moeten therapeuten hun blik verruimen en hun methodiek aanpassen. Vanavond spreekt Indra Boedjarath over deze uitdaging voor de hulpverlening.

Groningen: Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 20.00u. [br/]Inl: www.rug.nl/studium

3 FOTOGRAFIE

Foam_3h: Alex Kals

Foam presenteert de tentoonstelling Les Quartiers Nord de Marseille van Alex Kals. Geïnspireerd door Franse hiphop en gefascineerd door Marseilles buitenwijken begon Kals in maart 2005 aan een fotoserie over het leven van 15 -25 jarige jongeren. Centraal staat de dunne scheidslijn tussen de keuze voor het criminele of het legale pad. Naast de harde realiteit van het leven in een Franse banlieue ziet Kals ook schoonheid: een blauwe zomerlucht achter de grauwe flatgebouwen, een zelfverzekerde jonge bokser in een slecht verlichte ruimte.

Amsterdam: Foam. T/m 13 december, dagelijks 10.00-17.00u, do & vr 10.00-21.00u. Inl: www.foam.nl

4 DOCUMENTAIRE

Movies that Matter

In het kader van het programma `Movies that Matter` wordt vanavond de documentaire Drie Kameraden van Masja Novikova vertoond. Een schokkend, soms hilarisch, maar vooral ontroerend verslag van het leven van drie Tsjetsjeense vrienden in oorlog en vrede. Een leven dat twee van hen met de dood zullen bekopen. Eén van de drie werkt als cameraman en legt hun leven en de onbegrijpelijkheid van de oorlog vast. Na afloop van de film is de regisseuse te gast.

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Toegang: 7,50 euro. Inl: www.louishartloopercomplex.nl

5 FILM & LEZING

Vers le Sud

Alliance Francaise organiseert een vertoning van Vers le Sud gevolgd door een franstalige lezing over de film. In Vers le sud is Haïti in de jaren zeventig het domein van oudere blanke vrouwen die betalen voor seks met jonge zwarten. De jaloezie die tussen de vrouwen ontstaat is gelaagd, subtiel en explosief. De film toont de verlegenheid, de dromen en desillusies, de lol en de lompe geilheid van de vrouwen. Laurent Cantet, Frankrijk 2006.

Den Bosch: Verkadefabriek. Film: 19.00u, lezing 21.35u. Inl: 073-6818150 & www.verkadefabriek.nl

6 KLIMAAT

Globalie: global warming, wie is er schuldig?

Als klimaatverandering bestaat, is er dan ook iemand schuldig? Met andere woorden: Kunnen staten en/of bedrijven worden aangeklaagd voor de aangerichte schade? Valt schade te bewijzen en, natuurlijk, valt schuld te bewijzen? Deze vragen worden vanavond beantwoord in een symbolische rechtbank setting.Het publiek vormt de jury. De avond begint met de documentaire Atlantis Approaching van Elizabeth Pollock over de op handen zijnde verdwijning van de eilandenstaat Tuvalu in de Stille Oceaan.

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Toegang: 6 euro. Res: 020-5535100 & www.debalie.nl/agenda.jsp

7 CABARET

De Stemming 2006

Cabaretier Freek de Jonge maakt net als drie jaar geleden een speciale verkiezingsconference: De Stemming. Twee maanden lang voert De Jonge campagne in de theaters. Het eindresultaat wordt op verkiezingsavond uitgezonden door de VPRO, meteen na het afsluitende lijsttrekkersdebat. Maar het is vele malen beter om De Jonge in het theater te zien, dus haast u naar het Oude Luxor voor een afgewogen stemadvies.

Rotterdam: Oude Luxor theater. Tijd: 20.00u. Entree: 20 euro. Res/inl: 010-4843333 & wwwfreekdejonge.nl