7 redenen om thuis te blijven

1 zelfhulp

Arts en schrijver Deepak Chopra (New Delhi, 1947) koppelt in bestsellers als De zeven spirituele wetten van succes yoga, meditatie en de Ayurvedische gezondheidsleer aan persoonlijk slagen, en vindt zo bij miljoenen lezers gehoor. Voor sceptici die toch nieuwsgierig zijn naar de immens populaire goeroe is Chopra`s laatste boek, Power, Freedom and Grace, een goed begin. Wetten staan er niet in; wel leefregels van een vrijer soort, opgeschreven in een prettig soezende stijl vol herhalingen. De hamvraag: waarom lukt het ons toch zo slecht om gelukkig te zijn?

Toch maar wel trouwen? Andie McDowell en Hugh Grant in Four Weddings in a Funeral

Chopra weet het. We klemmen ons vast aan dingen buiten onszelf - mensen, spullen, succes - en koppelen daar ons geluksgevoel aan. Maar dat soort geluk is ongeluk: het kan je op elk moment weer ontvallen. De kunst is dus om je van iedereen en alles los te maken en het geluk in jezelf te zoeken, tijdens vele in stilzwijgen en zelfreflectie doorgebrachte uren. Tenslotte zul je als sereen wolkje door het leven zweven, aldus Chopra, en ben je van al je angsten bevrijd. Ook die voor de dood. (SHvV)

Deepak Chopra: Power, Freedom and Grace. Ca. 22,95 euro. Kijk op: www.abc.nl, www.bol.com

2 amusement

Beauty & the nerd

De titel van het programma is afgeleid van het sprookje Beauty and the Beast waarin de mooie Beauty valt voor het angstaanjagende beest. Daar houdt de vergelijking op. Het programma gebruikt de stereotyperingen lelijk=slim en mooi=dom. De acht mooie dames moeten iets intelligenter worden, de acht lelijke, bebrilde jongens iets aantrekkelijker. Volgens de makers geen sprookje maar een sociaal experiment.

RTL 5, 21.30-22.35u.

3 documentaire

Dokument: Zes adopties

Sep Schmeets, een huisarts uit het Overijsselse Vriezenveen, wilde in 1996 samen met zijn toenmalige echtgenote twee à drie kinderen uit Brazilië adopteren. Het werden er zes, allemaal uit één gezin. De kinderen hadden gedragsproblemen en het huwelijk van Schmeets liep stuk. Twee jaar lang werd de huisarts gevolgd, die nu samen met zijn huishoudster de kinderen probeert op te voeden.

Ned. 2, 23.10-0.00u.

4 klassiek

Componist van de week: Camille Saint-Saëns

Elke week staat bij Radio 4 één componist centraal. Deze week is het Camille Saint-Saëns, een Franse componist die met zijn composities aan het einde van 19de, begin 20ste eeuw in Frankrijk voor een opleving zorgde van de symfonische muziek. Al op zijn tiende speelde het wonderkind in de beroemde Salle Pleyel in Parijs een pianoconcert van Mozart. Zijn bekendste werk is Danse Macabre.

Radio 4, 19.30-20.02u.

5 studenten

Eetlijst

Als je niet eet, ga je dood. Dus wordt in studentenhuizen de afhaalchinees gebeld, een pizza besteld of een chips-met-bier-dieet ingesteld. Want boodschappen doen, eten koken en de kosten verhalen is wel erg veel geregel. En als je de hele dag in de bieb zit, of bij iemand anders bent blijven slapen, is intekenen op de eetlijst in de keuken een beetje lastig. Dus dat moet eenvoudiger en makkelijker. Via eetlijst.nl, een soort online eetrooster. Huisgenoten kunnen invullen of ze mee-eten, met hoeveel ze mee-eten en wie er gaat koken. Een handige extra optie is de kostenberekening. Bewoners geven aan wat ze hebben uitgegeven en nauwkeurig wordt weergegeven wie wat aan wie verschuldigd is. Per email worden ze aan hun afspraken herinnerd. Handig is ook het schoonmaakrooster. Voortaan kan snel worden gezien wie er al weken zijn taken loopt te verzaken. (TW)

www.eetlijst.nl

6 Foto`s

Mini fotoalbum

Digitale fotoalbums kun je tegenwoordig overal laten maken. En de mogelijkheden veranderen met de dag. Kruidvat biedt de mogelijkheid om je digitale kiekjes kant en klaar te laten afdrukken in een heel klein album. Zelfs zo klein, dat het in je portemonnee past. Als een vriendin bijvoorbeeld naar de andere kant van de wereld verhuist, kan je een minireportage maken van de dingen waar zij leuke herinneringen aan heeft. Of handig als je erg gesteld bent op je familie of huisdier en je vindt één foto in je portemonnee niet genoeg. Binnen vijf werkdagen ontvang je per reguliere post het minialbum thuis. Het boekje heeft plaats voor 23 foto`s die je moet uploaden op je eigen klantenpagina. Daarna kan je de foto`s verschuiven zodat ze in de juiste volgorde staan. Ook kun je zelf een achtergrond kiezen en er een persoonlijke boodschap bij schrijven. (MvH)

www.kruidvat.nl, 2,49 euro (gratis thuisbezorgd)

7 Film

Four Weddings and a Funeral

Aangename relatiekomedie speelt zich uitsluitend af tijdens vier huwelijksfeesten en een begrafenis. Scenarist Richard Curtis en regisseur Newell volgen een excentrieke groep vrienden uit de Britse upper class die er geen van allen over denken zelf ooit te trouwen. De verlegenheid van Hugh Grants personage en zijn enorme talent om steeds het verkeerde te zeggen en te doen, leiden er toe dat hij zich al heeft neergelegd bij de gedachte dat de trouwklokken wel nooit voor hem zullen luiden, totdat hij Andie McDowell opmerkt. Samen met My Best Friend`s Wedding varieert deze film een klein beetje op de vaste formule van de romantische komedie. Aan het eind van Four Weddings vraagt Hugh Grant gedecideerd aan Andie McDowell om níét met hem te trouwen: ”And you think not being married to me might maybe be something you could consider doing for the rest of your life?” (AW)

Net 5, 20.30-22.50u.