Oleg krijgt klappen op Dag der Volkstweespalt

oleg.jpg ’Xenophobia erupts’, ‘ hundreds of arrests’; lees ik in de Angelsaksische pers. Je zou bijna denken dat er iets voorviel in Moskou, op de ‘ Dag der Volkseenheid’. Quod non. Of althans nauwelijks. Wel was er een bloedneus voor fotograaf Oleg Klimov.

Een paar honderd ultrapatriotten en nazi’s verzamelden zich rond twaalf uur bij het standbeeld van Tolstoi onder waakzaam oog van een paar duizend agenten. Hun gedroomde ‘Russische Mars’ ging noodgedwongen slechts van metrostation Park Koeltoeri naar Tolstoi en,  na opbeurende toespraken, weer terug. ‘Oprollen die vlaggen’, blafte een politiekapitein de nazi’s toe. Dat deden ze braaf.

En ze waren nog zo graag het Moederland te hulp geschoten door tweehonderd liberalen in elkaar te slaan die zich rond twee uur ‘s middags bij het standbeeld van Repin verzamelden. ‘Praat eerst met ze’, aldus een nazi-website. ‘Als ze het dan nog niet toegeven, sla ze in elkaar.’

Het was een strijd der generaties geworden, want de liberalen waren veelal boven de vijftig jaar en de nazi’s veelal onder de twintig. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zeggen ze dan. Het geweld bleef uiteindelijk beperkt tot zo’n dertig skinheads die van de overkant van het kanaal ‘Sieg Heil’ brulden richting liberalen. Tot de oproerpolitie OMON kwam aanstuiven en de meute het op een lopen zette.

Je bent kaal en je wilt wat. Wat te doen? Journalistje slaan! Rond het standbeeld van Tolstoi was de agressie haast tastbaar. Ik cirkelde behoedzaam door de kaalkoppige menigte. Je hoorde ze denken: die dikke met die baard en dat vette haar: een hippie (slaan) of een orthodoxe fascist (niet slaan)? Ik hield kennelijk het voordeel van de twijfel, maar zag hoe een groep kaalkoppen een vrouwelijke fotograaf in haar buik schopte. Oleg Klimov kreeg ook een optater terwijl hij jongens kiekte die de Hitlergroet brachten. Een bloedneus, maar zoiets houdt Oleg niet van zijn werk. Hier wat mooie foto’s van de Dag der Volkstweespalt …

oleg1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oleg3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oleg5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oleg10.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 oleg16.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oleg11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oleg15.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een welbestede dag, al met al.