www.nrc.nl

Spanje. De afgelopen tien jaar is de Spaanse economie grofweg twee keer zo hard gegroeid als het gemiddelde in de Europese Unie. Als het zo doorgaat, streven de Spanjaarden in 2009 de Italianen voorbij qua bruto nationaal product (bnp) per hoofd van de bevolking, aldus een column in The Economist. „Economic success has produced a change in the public temperament of a country comparable only with that of Germany after the Second World War.” Het nieuwe zelfvertrouwen dat daaruit voorkomt heeft grote gevolgen voor Spanje zelf, maar ook voor de andere landen in de EU. „Spain has long been regarded as an effective but marginal EU member – only a medium ranking power, on a par with Poland or the Netherlands.” Maar nu het land zich ontpopt als gelijke van Italië en zelfs Frankrijk, kan het aanspraak maken op „a seat at the top table”. Lees de column via het wereldweblog van NRC. www.nrc.nl/wereld

De Stemming. Lees iedere dag het laatste verkiezingsnieuws, of berichten over interessante politieke initiatieven. Zo maakten zestien rijke Nederlanders, onder wie columnist Jan Mulder, voetballer Khalid Boulahrouz en schrijver Geert Mak, onder leiding van GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema bekend méér belasting te willen betalen. In een open brief aan de premier vragen zij of hij niet wat meer van hun geld wil doorgeven aan hun minder bedeelde landgenoten. „Bedankt Balkenende dat u zo goed voor ons heeft gezorgd de afgelopen jaren”, schrijven zij, „maar wordt het niet te dol?”Alle nieuwsberichten zijn te zien op

www.nrc.nl/stemming

Spanje. De afgelopen tien jaar is de Spaanse economie grofweg twee keer zo hard gegroeid als het gemiddelde in de Europese Unie. Als het zo doorgaat, streven de Spanjaarden in 2009 de Italianen voorbij qua bruto nationaal product (bnp) per hoofd van de bevolking, aldus een column in The Economist. „Economic success has produced a change in the public temperament of a country comparable only with that of Germany after the Second World War.” Het nieuwe zelfvertrouwen dat daaruit voorkomt heeft grote gevolgen voor Spanje zelf, maar ook voor de andere landen in de EU. „Spain has long been regarded as an effective but marginal EU member – only a medium ranking power, on a par with Poland or the Netherlands.” Maar nu het land zich ontpopt als gelijke van Italië en zelfs Frankrijk, kan het aanspraak maken op „a seat at the top table”. Lees de column via het wereldweblog van NRC.

www.nrc.nl/wereld