‘Wij hoeven niet te wachten tot de top is bereikt’

Daan van Lent

Het Hoogdividend Aandelenfonds is dit jaar binnen SNS het op een na best presterende fonds. Opvallend voor een defensief beleggingsfonds, vind ook fondsbeheerder Marc van de Weijenberg.

Is beleggen op basis van dividend niet een ouderwetse manier?

„Dat vind ik niet. De laatste jaren is het juist weer erg in zwang geraakt. In de internethype deden dividenden er inderdaad niet toe. Maar daarna is er juist meer aandacht gekomen voor aandelen met een mooi dividendrendement.”

Leidt zo'n strategie tot een andere portefeuille-samenstelling?

„Je komt snel in sectoren als de financiële dienstverlening, de nutsbedrijven en tegenwoordig ook telecom terecht. In 2001 en 2002 moest je in die laatste sector niet zitten, maar sindsdien richten de telecombedrijven zich veel meer op het verschaffen van dividenden. Een dividendrendement van 3 procent is voor ons niet heilig. We proberen in meerdere sectoren te zitten om risico te spreiden en zoeken dan daarbinnen naar bedrijven met het hoogste dividendrendement. Zo kijken wij nu rond in de vrijetijdssector, zoals naar hotelketens”.

Stappen jullie juist in op een moment dat anderen uitstappen?

„Dat is inderdaad vaak het geval. Neem Nokia. Daarvan stond de koers in 2000 op 60 euro, maar was het dividendrendement 0,5 procent. In 2004 stond Nokia op 9 euro en was het dividendrendement 3 procent. Dat was voor ons een goed moment om het aandeel te kopen. Nu staat Nokia op 15 euro en is het dividendrendement 2,5 procent. Maar helemaal zo simpel is het niet. We doen ook fundamentele analyses hoe solide een bedrijf is, hoe houdbaar de groei is. Groei in de toekomst is moeilijk te voorspellen. Voor ons is het een voordeel dat wij niet hoeven te wachten met uitstappen totdat de top is bereikt”.

U bent vast dol op een bedrijf als Unilever dat deze week een speciaal dividend en een aandeleninkoop aankondigde?

„We zijn blij als een bedrijf niet op een zak geld blijft zitten om daar dure overnames mee te doen, maar dat kasgeld uitkeert aan zijn aandeelhouders. Dat zijn bij uitstek de bedrijven waar wij graag in beleggen”.

U zat in een aantal bedrijven die in het afgelopen halfjaar zijn overgenomen zoals Arcelor en British Airports. Toeval?

„Niet helemaal. Op zich waren dat niet de bedrijven met de hoogste dividendrendementen. Wij zaten erin omdat we in verschillende sectoren willen beleggen. Wij houden niet zoals sommige concurrenten strikt vast aan een dividendrendement van drie procent. BAA had in vergelijking met anderen in de transportsector een goed dividendrendement. Dat gold ook voor Arcelor onder de staalbedrijven”.

U bent na vastgoed dit jaar het best presterende fonds van SNS. Hoe kan dat, u bent toch eigenlijk een fonds voor defensieve beleggers?

„Ons thema doet het gewoon goed. Met onze concurrenten zijn de verschillen niet zo groot. Maar we zijn er inderdaad voor beleggers die niet te veel risico willen lopen, maar meer rendement zoeken dan ze op hun spaarrekening krijgen”