Verrukkelijke vuilbekkerij

MEEZINGEN: scène uit ‘Romance & Cigarettes’ regie John Turturro Foto A-Film A Film Distribution

Romance & Cigarettes(A-Film)Film: Extra’s:

*****

Daar staat-ie dan. In de keuken. Hij heeft koekjes meegenomen. Met pijnboompitten. Maar zijn vrouw wil helemaal geen koekjes. Ze wil weten wat dat briefje in zijn broekzak te betekenen heeft: „Goddelijk licht op je gezicht. Toch is er één ding dat ik niet vergeet: je vagina is nat en heet.” En het is niet haar naam die erop staat. Oeps. Daar kan hij zich met de beste wil der wereld even niet meer uit lullen: „Het is poëzie’’, probeert hij nog. „Oh, poëzie?! Ik zal je eens wat poëzie geven, verdomme’’, zegt zij. En dan weet je het wel: „Roze motels, diepe spleten, op en neer, iedere keer weer, rode hoofden, een bed dat schudt, en dat alles voor een natte kut.’’

Er is niet veel anders wat een man in zo’n geval staat te doen dan op de stoep van zijn afgebladderde arbeiderswoning in Brooklyn uit te barsten in Engelbert Humperdincks ‘A Man Without Love’. En alle vuilnismannen, wegwerkers, timmermannen, deugnieten op de straathoek zingen en dansen met hem mee.

Want zo gaat dat in het werkelijke leven. Als je het even niet meer ziet zitten is er altijd nog een liedje waarin al lang geleden werd uitgedrukt waarom je het niet meer ziet zitten.

Dat troost.

Romance & Cigarettes van John Turturro is een van die zeldzame films die weer helemaal blij en onbevangen heeft (her)ontdekt dat je voor een film niet veel meer nodig hebt dan een liedje en een dansje. En een heleboel romantiek en sigaretten natuurlijk. Een working class opera noemt Turturro de film sjiek, maar het is natuurlijk een lekker vette opwindende politiek incorrecte (wat wordt er een verrukkelijke hoop in gevuilbekt!) sing-a-long waarin acteurs James Gandolfini (kan beteuterd kijken, weten we al sinds The Sopranos), Susan Sarandon (kan zingen, weten we al sinds The Rocky Horror Picture Show), Christopher Walken (kan dansen, weten we al sinds de Fatboy Slim-clip ‘Weapon of Choice’) en Kate Winslett (kan verleiden, weten we al sinds al haar films) meeblèren met de liedjes op de radio of in hun hoofd: Tom Jones, James Brown, Bruce Springsteen, de gemiddelde soundtrack van een Amerikaanse bestaan.

Regisseur Turturro is vooral bekend als acteur in de films van Spike Lee en de gebroeders Coen. En het was op de set van hun film Barton Fink dat zo’n vijftien jaar geleden het idee voor Romance & Cigarettes ontstond. Turturro speelde in Hollywoodparodie Barton Fink een door writer's block geplaagde schrijver en op een of andere manier vatte hij het idee op dat het beter zou zijn als hij tijdens de scènes waarin hij moeizaam zat te schrijven ook echt aan het werk zou zijn. Dus begon hij aan een nepscenario met de titel Romance & Cigarettes en het motto: ‘Two things: a man should be able to be romantic and to smoke his brains out.’ Gelukkig dat hij dat scenario in een parallelle wereld naast de filmwereld wél heeft kunnen realiseren!

Dana Linssen