Tourte Fromager

Voor het deeg: 250 g bloem 125 g boter 1 ei 125 g suiker snufje zout Voor de vulling: 400 g fromage blanc 4 eidooiers 4 eiwitten 200 g suiker 350 g bloem

Het recept voor een Franse taart. Begin met het maken van het deeg. Klop de suiker, het ei en een snufje zout in een kom met een handmixer door elkaar. Voeg in één keer de bloem toe. Kneed alles snel met vochtig gemaakte handen door elkaar tot het deeg op grof zand lijkt. Meng ten slotte de zachte boter door dit deeg. Wikkel de bal deeg in folie en laat hem een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 210 graden.

Maak de vulling voor de taart: roer in een kom de suiker en eidooiers met een garde of mixer tot een glad schuimig mengsel. Roer de fromage blanc erdoor. Voeg bij beetjes tegelijk de bloem toe . Klop met de handmixer – met goed schoongemaakte deeghaken – de eiwitten stijf. Spatel bij beetjes tegelijk de stijve eiwitten door de taartvulling. Bedek bodem en binnenkant van een taartvorm met een middellijn van circa 20 centimeter met het uitgerolde deeg.

Prik het deeg níét met een vork in. Schep de taartvulling in de vorm en strijk de bovenkant glad. Til de vorm enkele malen iets op en laat de vorm dan met een lichte klap op tafel of aanrecht neerkomen. Hierdoor verdwijnen eventuele luchtbellen in de vulling. Plaats de taart in het midden van de oven. Bak de taart eerst 10 minuten op 210 graden. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Na circa 35 minuten is de taart gaar. De bovenkant is goudbruin van kleur.

Zet de mooi gesouffleerde taart op een rooster. Tijdens het afkoelen zakt de taart onvermijdelijk in het midden in. De ontstane holte kan desgewenst opgevuld worden met een vruchtencoulis, gemaakt van aardbeien of bramen, met een verdunde jam of met stukjes vers fruit. Een trucje om de holte de baas te blijven: zet een ronde, diepe schaal klaar. Draai de taart na het bakken om en zorg dat de gesouffleerde vulling precies in deze holte past. De rand van de taartvorm moet op de rand van de schaal rusten. Laat de taart afkoelen en draai hem voorzichtig om.

Anne Scheepmaker

Maandag: feestelijk broodbeleg