Televisie Voorkeur

In de natuurdocumentaire Natural world: Eye for an elephant, vertelt Martyn Colbeck over de Afrikaanse olifanten die hij vijftien jaar in Afrika bestudeerde. BBC 2, 19.10-20.00u. An African elephant with a broken tusk is seen in Kenya's Masai Mara game reserve, 240 km (150 miles) west of Kenya's capital Nairobi in this January 10, 2005 file photo. Across Africa, animals and humans are coming into closer contact as swelling human populations put pressure on land. Kenya has around 28,000 elephants -- an important tourist attraction but also a threat to farmers across the east African country. To match feature KENYA-ELEPHANTS REUTERS/Radu Sigheti/Files (KENYA) REUTERS

actualiteit

Buitenhof. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en historicus Maarten van Rossem praten over Nederland en Europa. Terwijl in Frankrijk en Duitsland politieke leiders standpunten formuleren over de toekomst, wordt Europa in de Nederlandse politiek doodgezwegen. Een debat over visie en gemiste kansen. Verder VVD-minister Pieter Winsemius, die als interim-manager binnen de kortste keren het omstreden kabinetsplan om de woningmarkt te liberaliseren geruisloos door de Tweede Kamer loodste, waar zijn voorganger op veel weerstand stuitte. Ook een gesprek met de diplomate Mariko Peters die de barricaden opgaat voor GroenLinks, de partij die haar als hoogste nieuwkomer op plaats 4 van de kandidatenlijst zette. Maria Barnas is ‘dichter bij de politiek’. Ned.2, 12.05-13.09u.

documentaire

Het uur van de wolf: Bij ons in Scharloo – Monumentenzorg op Curaçao. Documentaire over Scharloo, een achterstandswijk in Willemstad, en over het werk dat Stichting Monumentenzorg Curaçao hier wil gaan verrichten. Bij de bewoners brengen die toekomstige veranderingen spanningen teweeg. Ned. 2, 18.55-19.55u.

Panorama: Afval is voedsel. Volgens het principe van de natuur: alles wat groeit wordt vroeg of laat opnieuw opgenomen, is afval ook voedsel. de Duitse chemicus Michel Braungart en de Amerikaanse ontwerper William McDonaugh proberen dat idee ingang te laten vinden over de hele wereld. Canvas, 20.00-21.05u.

Blackbeard: The real pirate of the Caribbean. Tweede, laatste deel van een documentaire over de beruchtste piraat aller tijden: Edward Teach alias Blackbeard. Canvas, 21.05-21.55u.

praatprogramma

Tegenpolen. In de derde aflevering van het praatprogramma met twee bekende mensen die praten over wezenlijke zaken waarover ze ernstig van mening verschillen staan Martin Gaus, lijstduwer van de Partij van de Dieren, en Henk Jan Ormel, Tweede Kamerlid voor het CDA en dierenarts, tegenover elkaar. Gaus is fel tegen de bio-industrie, tegen legbatterijen en biggen die onverdoofd gecastreerd worden. Hij vindt het CDA dieronvriendelijk. Ormel is al meer dan twintig jaar dierenarts en voelt zich gekwetst als hem verweten wordt geen liefde voor dieren te hebben. Als de Partij voor de Dieren haar zin krijgt, wordt het volgens hem de Nederlandse boeren onmogelijk gemaakt nog te werken. Ned.2, 22.50-23.20u.

kunst

Boeken. Gesprek met Luc Huyse en Antjie Krog. Aanleiding is het verschijnen van Alles gaat voorbij, behalve het verleden van Luc Huyse en de Van der Leeuw lezing 2006 door Antjie Krog met als titel I speak, holding up your heart... Cosmopolitanism, Forgiveness and leaning towards Africa. Zowel het boek van de Belgische socioloog Huyse als de lezing van de Zuid-Afrikaanse Krog gaat over de vraag hoe om te gaan met de naweeën en effecten van oorlog en aanverwante verschrikkingen, met het verwerkte en het onverwerkte verleden, met de mogelijkheid en de onmogelijkheid van vergeten en vergeven. Hoe kunnen slachtoffers en daders samen verder? Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Gast is, onder anderen, de Nederlandse kledingontwerper Alexander van Slobbe die uitlegt waarom hij zich meer op exclusiviteit richt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ontwerpersduo Victor en Rolf. Zij maakten een collectie voor het confectieconcern H&M. Tevens is te gast José Teunissen, mode-lector aan de modeacademie in Arnhem. Verder aandacht voor de wereldberoemde pianist en dirigent Daniel Barenboim, die voor de derde maal in zijn carrière alle pianosonates van Ludwig van Beethoven heeft opgenomen. De pianist David Kadouch speelt een deel uit Beethovens sonate nr. 16 in G gr.t. Op. 31 nr. 1. Radiomaker en jazzcontrabassist Hans Mantel praat over jazz uit de jaren 50, 60 en 70, met beelden uit het jazzarchief van de Publieke Omroep, Amerikaanse opnames en jazzfilmpjes gevonden op www.youtube.com. Ned. 2, 17.05-18.55u.

sport

Sunday Grandstand. Sportprogramma met o.m. hoogtepunten uit de rugbywedstrijd Groot-Brittannië-Australië en een rechtstreeks verslag van de finale International Open Bowls in Sheffield. BBC 2, 13.30-18.30u.,

NOS-Studio Sport. Rechtstreekse verslagen van de Nederlandse Kampioenschappen schaatsen in Assen en de marathon in New York. Verder aandacht voor hockey en voetbal. Ned. 1, 13.09-19.05u.

De wedstrijden. Samenvattingen van de in de eredivisie gespeelde wedstrijden, gevolgd door samenvattingen uit de Bundesliga, Primera Division en Schotse Premier League en een terugblik op de eredivisiewedstrijden. Talpa, 19.00-20.30 & 22.05-23.45u.