Televisie Overige Films

To Walk with Lions (Carl Schultz, 1999, Canada/GB). Dertig jaar na Born Free een nieuwe biografische speelfilm over het echtpaar George en Joy Adamson, leeuwenliefhebbers te Kenia. België 1, 13.35-15.20u.

Spy Hard (Rick Friedberg, 1996, VS). Slappe parodie op het op zichzelf reeds satirische James-Bondgenre, volgens het stramien van Airplane!. Met Leslie Nielsen en veel onderbroekenlol. Veronica, 20.55-22.25u.

* Bright Lights, Big City (James Bridges, 1988, VS). Intelligente verfilming van bestseller laat Michael J. Fox overtuigen als schutterige jongeman die verdriet om weggelopen vriendin en overleden moeder probeert te smoren in nachtelijk New York, waar cocaïne en drank de boventoon voeren. Tragikomisch gevoel voor understatement. Ook met Kiefer Sutherland. RTL7, 22.05-0.10u.

* Once upon a Time in Mexico (Robert Rodriguez, 2003, VS). Na El Mariachi en Desperado is dit het glorieuze slotdeel van de Mariachi-trilogie van de filmende eenmansfabriek Rodriguez. Hij schreef, regisseerde, monteerde en fotografeerde de film geheel digitaal. Quentin Tarantino deed zijn protégé het idee aan de hand om zijn drieluik in volbloed Sergio Leone-stijl af te sluiten. Antonio Banderas als gitaarspelende kogelspuwer, Johnny Depp als CIA-agent en vele kogelregens die de ware attractie van de film vormen. RTL5, 21.15-0.15u.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen enkel vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren. Veronica, 22.25-0.45u.

Narrow Margin (Peter Hyams, 1990, VS). Remake van gelijknamige thriller van Richard Fleischer uit 1952. Openbare aanklager Gene Hackman en kroongetuige Anne Archer weten zich in de trein achtervolgd door gangsters. Net5, 22.30-0.10u., onderbroken door reclame.

* Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (François Ozon, 2000, Fr). Gestileerde, geestige en gekke snelcursus relatie van de Franse regisseur Ozon. Een vijftigjarige zakenman en een twintigjarige dromer bakkeleien en hebben lief ergens in de jaren zeventig. Ook hun vroegere geliefden maken hun opwachting in hun met hoogpolig tapijt gestoffeerde appartement, de enige locatie van de film. Gebaseerd op een toneelstuk van Fassbinder. België 2 (Canvas), 23.15-0.40u.

Pink Cadillac (Buddy van Horn, 1989, VS). Slordig gemaakte actiethriller-routine charmeert door het relativerende gehakketak tussen moderne premiejager Clint Eastwood en zijn prooi Bernadette Peters, een onschuldige mooie slons die in de macht verkeert van een crypto-fascistische bende. SBS6, 23.45-2.05u., met reclame.

The Cable Guy (Ben Stiller, 1996, VS). Relatief minder succesvol, zwartkomisch vehikel voor Jim Carrey. Als psychopatische kabelmonteur confisqueert hij het leven van alleenstaande architect Matthew Broderick. België 1, 23.55-1.25u.

* The Return (Andrei Zvjagintsev, 2003, Rusl.). Met prijzen overladen debuut. In een overweldigend landschap speelt zich het leven van twee jonge broers af, dat danig op z’n kop wordt gezet als na een afwezigheid van twaalf jaar hun vader terugkeert. Is het wel hun vader? Zij kennen hem alleen van een oude foto en daar lijkt hij niet meer op. En reageert hun moeder blij of verstoord bij het weerzien van haar echtgenoot? Het wordt allemaal nog raadselachtiger als de vader zijn twee zoons meeneemt naar een groot meer om te vissen. Is dat het meer waar hij is verdronken? Zvjagintsev geeft geen antwoorden en kan zich meten met Russische mystici als Andrei Tarkovski en Aleksander Sokoerov. Ned.2, 0.05-1.50u.