Televisie Film van de dag

Spirited Away. In het kader van het Holland Animation Film Festival biedt de VPRO een nacht lang de mogelijkheid korte en lange animatiefilms te kijken, die in blokken zijn geprogrammeerd. Ertussen in zit het wonderschone Spirited Away. De achtste lange film van veteraan Miyazaki (Tokio, 1941) is een prachtig sprookje voor volwassenen en kinderen. Als Alice in Wonderland gaat het tienjarige meisje Chihiro met haar ouders een tunnel door en belandt in een vreemde wereld, waar haar vraatzuchtige vader en moeder al snel in varkens veranderen. Alleen moet Chihiro, die haar naam en identiteit kwijt raakt, zien te ontkomen aan de heerschappij van de heks Yubaba. Door het door kwade geesten gefrequenteerde badhuis van de heks schoon te houden, maakt Chihiro een spirituele ontwikkeling door en wint de kracht om haar ouders te bevrijden en terug te keren naar de mensenwereld.

(Hayao Miyazaki, 2001, J), Ned. 3, 0.30-2.35u.