Televisie Film van de dag

Chicken Run. Tweede Wereldoorlog-ontsnappingsklassiekers stonden model voor aangename kleianimatie van de makers van Wallace & Gromit. De film gaat over een naargeestige kippenboerderij waar Mr. en Mrs. Tweedy hun toch al niet zachtzinnige legbatterij willen omvormen tot een kippenpasteifabriek. Chicken Run laat de ontsnappingspogingen zien, zoals een kip die met een eierklutser een tunnel graaft om uit de ren te ontsnappen. Chicken Run is een heerlijk verhaal, losjes gebaseerd op The Great Escape, en zeker in het begin complete scènes daarvan naspelend met kip Ginger in de rol van Steve McQueen. Een poging om als mens verkleed te ontsnappen, in een houten staketsel met nog vijf andere hennen, tot verbijstering van de waakhonden, is hilarisch. Andere, fantasievolle pogingen hun lot in eigen hand te nemen volgen, waarbij de kippen worden bijgestaan door Rocky (stem van Mel Gibson).

(Peter Lord, Nick Park, 2000, GB), Ned. 3, 20.30-21.50u.