Sonja

Albert Verlinde over een tv-diva die aan haar afscheid begint

KONINGIN: Sonja Barend Foto Vincent Mentzel Sonja Barend,TV presentator. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 2 oktober 2006 Mentzel, Vincent

Ik durf te wedden dat iedere Nederlander die de naam Sonja boven deze column ziet staan denkt aan Sonja Barend en niet aan Sonja Bakker, hoezeer deze afvalkoningin ook haar best doet om op te vallen. Er is in ons land maar één echte Sonja en dat is de koningin van de talkshow die vanavond bij de VARA op Nederland 1 begint aan een afscheidstoernee van de vaderlandse kijkers. Net als iedere onderdaan heb ook ik mijn herinneringen aan de talkshowvedette. Deze homo weet nog goed hoe hij als zestienjarige in een leunstoel in de woonkamer zowat een rolberoerte kreeg en rood aanliep toen Sonja tijdens een van haar shows het roze thema besprak. Het zweet brak me uit want La Barend bracht het thema zo heftig in de huiskamer dat ik als nog niet uit de kast gekomen jongeman zeker wist dat mijn ouders die op een paar meter afstand van me zaten aan mijn reactie en de rook uit mijn oren konden zien dat ik ook zo was. Een coming out met roze rooksignalen, het moet niet gekker worden.

In de tijd dat ik op de Amsterdamse Kleinkunst Academie zat waren de live uitzendingen van Sonja een geliefde uitgaanstip voor mij en mijn klasgenoten. Als je als knappe jongedame of jongeheer in het publiek zat werd je er altijd door het productieteam uitgepikt. Een dik VARA-lid met bloemetjesjurk die het geluk had om achter Sonja (in beeld!) op een stoel te zitten, werd altijd vlak voor de show weggehaald en vervangen door een van mijn rondborstige blonde medeleerlingen, want Sonja mocht dan wel een boodschap hebben, ze wist als geen ander dat de verpakking zeker zo belangrijk was. Dus droeg ze als koningin van de arbeidersomroep dure Parijse haute couture en gunde ze mooie landgenoten in het publiek een zichtbaar plekje in haar schaduw.

Vanavond begint dus haar laatste reeks programma’s en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in de veronderstelling verkeerde dat ze jaren geleden al afscheid genomen had. Na een paar seizoenen het vale B&W gepresenteerd te hebben stopte ze met talkshows en presenteerde ze enkel nog een paar slecht bekeken masterclasses. Maar Sonja is er de vrouw niet naar om met stille trom te vertrekken dus doet ze vanaf vanavond op Nederland 1 middels een reeks shows over 50 jaar tv een poging om met hoge kijkcijfers afscheid te nemen van haar medium. Ik hoop dat Sonja nog een keer laat zien waarom ze zo goed is. Dat ze weer door mensen heen gaat praten, dat ze weer haar eigen mening heeft die ze niet onder stoelen of banken steekt en dat de VARA haar getrakteerd heeft op de duurste modemerken die er maar te vinden zijn. Dat er nog leven in de oude kat zit bewees ze afgelopen woensdag in het radioprogramma Kunststof. Ze gaf af op collega’s Pauw en Witteman die te veel bekende Nederlanders in hun show hebben. Terecht: de mannen hebben de zwangerschap van Yvonne Jaspers als eerste onthuld, terwijl de eerste politieke scoop nog steeds op zich laat wachten. Sonja bekende fysiek onpasselijk te zijn geworden van het programma Katja vs Gordon omdat ze gek wordt van het gegiechel en geklooi op de buis en ze gaf aan nooit langer dan een minuut naar Robert Jensen te kunnen kijken. Ik zou zeggen, Sonja zet hem op vanavond en voor de komende dertig jaar wens ik je iedere dag weer: voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op.