‘Sommige kinderen eten wel vier broodjes’

Renee Boogerd (1961) is Hoofd Voorlichtingsbureau Brood en woordvoerder van het Nationaal Schoolontbijt. Afgelopen week werden er op 1.500 scholen 325.000 schoolontbijtjes geserveerd.

Renee Boogerd: „De centrale ruimte in de school is omgetoverd tot een gezellige ontbijtruimte met allemaal gedekte tafels” Ze is Hoofd Voorlichtingsbureau Brood en woordvoerder van het Nationaal Schoolontbijt Foto Merlin Daleman Renee Boogerd, basisschoolontbijtweek. B.S. de Vlindertuin. Arnhem, 01-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin
Renee Boogerd

Vrijdag 27 oktober

Het is een onrustige dag want volgende week is het zover. Onder de noemer ‘Samen ontbijten = werelds’ trappen we op 31 oktober af met een groots ontbijt in het Wereldmuseum in Rotterdam, een geweldige locatie om de dag te beginnen. Het Nationaal Schoolontbijt wordt speciaal georganiseerd om het belang van het ontbijt als goede start van de dag te onderstrepen. Dit wordt georganiseerd door Stichting Bakkerij Imago (SBI) en het Voorlichtingsbureau Brood. Dit jaar doen 1.500 scholen mee: dat zijn zo’n 325.000 schoolontbijtjes! Voor alle scholen is lesmateriaal beschikbaar rond het onderwerp goede voeding en ontbijten.

Samen met mijn team zet ik de puntjes op de i van het draaiboek voor dinsdag. Op papier klopt alles maar hoe zal het in de praktijk verlopen? Het is nog maar de vraag of de live verbinding met Kaapstad die ochtend zal lukken…

Zaterdag

Ik heb heerlijk geslapen na een hectische week. Vandaag is er telefonisch overleg met Frits Strietman van het Nelson Mandela Kinderfonds, het goede doel dat het Nationaal Schoolontbijt steunt: 25 cent per ontbijtje. We hebben één van hun projecten omarmd: het James House, dat twintig jaar geleden werd gebouwd voor verwaarloosde straatkinderen vlakbij Kaapstad, maar nu hopeloos verouderd is.

We proberen in de ochtend van de 31e de kinderen van het James House te laten genieten op dezelfde tijd als hun Nederlandse leeftijdgenoten van hetzelfde ontbijt. Middels een webcam en een groot scherm willen we proberen de kinderen in Kaapstad en in Rotterdam letterlijk en figuurlijk met elkaar in contact te brengen.

De wil en de mensen zijn er, laat alsjeblieft de techniek ons niet in de steek laten.

Zondag

Het is een rustige, typische zondag, wel fijn om even op adem te komen. Vriendin Manon komt op bezoek voor een gezellig ontbijt. Na deze goede start gaan we een hockeywedstrijd van vriendin Bernice bekijken. Deze heerlijk rustige zondagbesteding wordt niet onderbroken door interviewverzoeken. Gisteren liep het namelijk storm. In de middag heb ik in de tuin gewerkt en uitgebreid met familie en vrienden getelefoneerd. Zij weten als geen ander hoelang ik al bezig ben met de voorbereidingen en wensen me succes.

Maandag

De dag begint zoals verwacht: om 8.15 uur geef ik het eerste interview (Enschede FM). De kop is er af. We worden continu gebeld door mensen van de media met vragen over het Nationaal Schoolontbijt en de officiële aftrap. Maar het grappige is, hoe drukker en hectischer het wordt hoe meer je denkt ‘wauw, wat gaaf!’ Ik word alleen maar enthousiaster.

In het Wereldmuseum zijn Ad en Menno met de laatste voorbereidingen bezig. Het is hen gelukt om vóór 17.30 uur klaar te zijn met de opbouw van de ontbijttafels, het licht, geluid en podium. De live-verbinding met Zuid-Afrika is getest en geslaagd. Nu maar hopen dat het morgen tijdens de opening ook lukt. Duimen!

Nog even gezellig wat met z’n vieren drinken om de laatste zaken te bespreken. Collega Myra en ik slapen in het Maritime hotel, ook wel bekend als het Zeemanshuis, vlak naast het Wereldmuseum. Bij binnenkomst gaan vele blikken onze kant uit. Niet veel vrouwen kiezen blijkbaar dit hotel uit! Dat is misschien ook wel logisch als je de onofficiële naam in ogenschouw neemt. Bij het inchecken vertelt de receptionist vriendelijk dat we kunnen ontbijten tussen 7 en 10 uur. Dat wordt moeilijk voor mij zeg ik, waarop de receptionist antwoordt: „Oh, u wilt uitslapen?”. Ik begrijp de verwarring en bedoel juist het tegenovergestelde. Ik moet al om 6.50 uur weg voor interview met het NOS Radio 1 Journaal. Ik vraag of er een ontbijtpakketje gemaakt kan worden en bestel een taxi voor morgenochtend. Het komt voor de bakker.

Dinsdag

De wekker gaat om 06.05 uur. Meteen klaarwakker, want het is zover. De dag van de officiële start! Het ontbijtpakketje ligt keurig op mij te wachten bij de receptie en ook de taxi is er. Ik schrik, want bij het noemen van het adres waar ik naar toe ga, pakt de taxichauffeur de plattegrond van Rotterdam. Hij weet toch wel waar het is? Maar na een kwartier ben ik keurig op de plek van bestemming: de Van Oldenbarneveltschool aan de Jagthuisstraat. Vanaf die plek zijn we vlak voor half acht live te beluisteren op het NOS Radio 1 Journaal. Groep 6, 7 en 8 van de Van Oldenbarneveltschool zijn straks te gast bij de officiële opening in het Wereldmuseum. Ze vinden het een prachtig uitje en dat is ook te horen aan het enthousiaste geroezemoes. De verslaggever van Radio 1 is zo vriendelijk om me mee terug te nemen naar het Wereldmuseum. Daar nemen we nog een tweede item op. Ondertussen krijg ik enthousiaste smsjes van familie en ook (zakelijke) relaties die het interview hebben gehoord. Leuk!

Paul Rosenmöller is onze speciale gast vanochtend. Ik ben erg verheugd dat hij er is in zijn functie als voorzitter van de stuurgroep Convenant Overgewicht. Ook zangeres Hind neemt in alle vroegte plaats aan de gigantische ontbijttafel in het Wereldmuseum om een boterham mee te eten. „Negen van de tien keer ontbijt ik met twee bruine boterhammen met kaas. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en sla ik daarom dan ook nooit over”, vertelt Hind.

En dan is het 8.30 uur. Ik heet alle aanwezigen welkom! Het wordt een onvergetelijke ochtend. Er zijn veel media aanwezig, Hind krijgt moeiteloos alle kinderen én volwassenen aan het dansen. Paul Rosenmöller vertelt de 100 ‘hongerige’ kinderen over de relatie tussen overgewicht, bewegen en ontbijt, en weet met z’n verhaal alle aanwezigen te boeien.

De overhandiging van een gigantische cheque van € 81.250 voor het James House maakt indruk. Maar nog meer het filmpje uit Zuid-Afrika en de live verbinding met Kaapstad. De kinderen daar zitten op dat moment ook aan hetzelfde ontbijt. Ook al is de geluidsverbinding matig, het effect is er niet minder om! Aan het einde van het programma heeft Frits Strietman namens het Nelson Mandela Kinderfonds nog een geweldige verrassing. Hij overhandigt een brief van Nelson Mandela himself aan mij als vertegenwoordiger van het Team Nationaal Schoolontbijt. Ik voel mij uitermate vereerd! Dit is heel speciaal en de brief krijgt een heel speciale plek op kantoor.

Thuis meteen de dvd-recorder geprogrammeerd en met een vriendin naar spinning, heerlijk even de adrenaline kwijtraken en na een half uur heb ik gewoon pap in de benen, daarna vroeg naar bed.

Woensdag

Mijn verjaardag, 45 jaar! Raar, maar ik heb er nauwelijks tijd voor om het te beseffen. Om het toch een beetje te vieren vandaag, hebben vriendinnen een ontbijt voor mij georganiseerd. Hartstikke lief! Om 7.00 uur zitten we al gezellig te ontbijten en voel ik mij toch echt jarig! Daarna snel in de auto naar Arnhem naar basisschool de Vlindertuin. Daar word ik door zeer enthousiaste leerkrachten verwelkomd. De centrale ruimte in de school is omgetoverd tot een gezellige ontbijtruimte met allemaal gedekte tafels. De kinderen wachten nog in spanning buiten, ook omdat er een speler van Vitesse aanschuift bij het ontbijt en even met de kinderen op het schoolplein een balletje gaat trappen. Het is een genot om te zien hoe gezellig de kinderen gezamenlijk met elkaar ontbijten. Sommige kinderen eten wel vier broodjes!

Hoewel alles op dit moment draait om het schoolontbijt moet ik tussendoor tijd vinden om een bondige notitie op te stellen met betrekking tot de plannen voor 2007. Het is lastig om daarvoor de concentratie te vinden. Het is ’s avonds hoog tijd voor ontspanning. Het optreden van George Michael brengt uitkomst. Het optreden is fantastisch, zo zuiver, zo mooi. Bijna iedereen in Ahoy zong vanaf regel één de liedjes mee. Je zag aan hem dat hij dat geweldig vond. Het was het een onvergetelijke avond.

Donderdag 2 november

De drukte op kantoor blijft. Telefonisch nog RTV Noord te woord gestaan. ‘Your mailbox is oversized’ knippert mijn computer. Heel veel scholen laten via de e-mail weten dat ze een fantastisch ontbijt op school hebben gehad, dat het een waar feest voor de kinderen was. Daar doe je het allemaal voor, het is écht geweldig als scholen zo massaal positief reageren. Ontbijten blijkt een feest!

Ik dacht dat de rust aan het einde van de week al een beetje zou komen. Maar niets is minder waar. We zullen de komende weken nog aardig zoet zijn met de nazorg, evaluatie enzovoort. Maar ik kan nu al terugkijken op een zeer succesvolle, plezierige, drukke, te gekke week. Waarbij ik absoluut wil aantekenen dat het dan wel mijn persoonlijk dagboek is, maar dat het werk met een grote groep fantastische mensen is verricht. Dit kan je absoluut niet alleen.