Sjostakovitsj: Symfonie nr 13

Sjostakovitsj: Symfonie nr 13 ‘Babi Yar’Bis 1543

*****

Voor de Engelse dirigent Mark Wigglesworth valt in zijn plaatopname van Sjostakovits’ Dertiende symfonie ‘Babi Yar’ bijna alles samen. In 1989 won hij het Hilversumse Kondrasjin-concours voor jonge dirigenten, genoemd naar Kyrill Kondrasjin die in 1962 in Rusland de wereldpremière dirigeerde van de Babi Yar-symfonie. Het stuk, deels over de miskende joods-Russische slachtoffers tijdens de ‘Grote Vaderlandse Oorlog’, mocht daarna niet meer klinken met de originele tekst van de half-dissidente dichter Jevtoesjenko. Uiteindelijk werd de tekst wat aangepast.

Wigglesworth schreef zelf de toelichting bij zijn Hilversumse Babi Yar-opname met het Radio Filharmonisch Orkest. Indrukwekkend, aangrijpend, verpletterend, verbijsterend, deprimerend en roerend – deze meest direct aansprekende symfonie van Sjostakovitsj is het allemaal tegelijk en in extreme mate. Wigglesworth is een uiterst competente vertolker van deze muziek, tranen verwekkend in het lieflijke slot.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen