Rubens en Brueghel

Rubens en Brueghel BEELDENDE KUNST De Vlaamse schilders Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude werkten aan zo’n 25 schilderijen samen. De expositie Rubens en Brueghel samen; een artistieke vriendschap laat er een dozijn zien. Ook worden schilderijen getoond die zij samen met andere meesters maakten. „Rubens paste zich aan aan de volle compositie en het hoge gezichtspunt dat zijn vakbroeder placht te hanteren. Omgekeerd kon hij ook de vrijheid nemen zijn figuren groter te maken dan Brueghel had voorzien. Rubens’ bewondering voor het artistiek vermogen van zijn collega blijkt er wel uit dat hij daarbij zorgvuldig om een door Brueghel heel precies weergegeven windas heen schilderde.” Bram de Klerck, 28 oktober 2006 T/m 28/1 in het Mauritshuis, Den Haag. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Inl: www.mauritshuis.nl, 070-3023456 Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude De terugkeer van de oorlog: Mars wordt ontwapend door Venus, ca.1610-12 (The Return from War: Mars Disarmed by Venus) Paneel (Panel), 127,3 x 163,5 cm Los Angeles, J. Paul Getty Museum, verworven ter ere van John Walsh

De Vlaamse schilders Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude werkten aan zo’n 25 schilderijen samen. De expositie Rubens en Brueghel samen; een artistieke vriendschap laat er een dozijn zien. Ook worden schilderijen getoond die zij samen met andere meesters maakten.

„Rubens paste zich aan aan de volle compositie en het hoge gezichtspunt dat zijn vakbroeder placht te hanteren. Omgekeerd kon hij ook de vrijheid nemen zijn figuren groter te maken dan Brueghel had voorzien. Rubens’ bewondering voor het artistiek vermogen van zijn collega blijkt er wel uit dat hij daarbij zorgvuldig om een door Brueghel heel precies weergegeven windas heen schilderde.”

Bram de Klerck, 28 oktober 2006

T/m 28/1 in het Mauritshuis, Den Haag. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Inl: www.mauritshuis.nl, 070-3023456