Opgezwolle op miniformaat

DOELTREFFEND: Opgezwolle Foto Lex van Rossen ZWOLLE 14-2-206. OPGEZWOLLE. VLNR: STICKY, RICO EN DELIC FOTO LEX VAN ROSSEN t.a.v. Wibbine Kien, CS Rossen, Lex van

Het gouden tijdperk van de videoclip op televisie is voorbij. Clipzenders zenden steeds minder video’s uit, zodat je als kijker steeds meer veroordeeld bent tot internet om clips te zien. Er is hier sprake van een neerwaartse spiraal: het succes van internet bij het bekijken van clips is nu voor The Box aanleiding om, net als eerder MTV en TMF, minder clips uit te zenden en zelfs helemaal te stoppen met de mogelijkheid om telefonisch clips aan te vragen.

Op zichzelf is dit niet zo heel erg. Het aanbod van The Box was beperkt en het indienen van een verzoek was door veel telefonisch reclamegedoe langdurig en duur. Vervelend is wel dat het bekijken van videoclips op internet net zoiets is als het kijken naar een film op een tv-scherm. Het is niet de real stuff: je kijkt naar een klein beeldje en het geluid is op de meeste computers nog slechter dan op de tv.

Voor bijvoorbeeld ‘Eigen Wereld’, de clip van het Nederlandse raptrio Opgezwolle, pakt dit nadelig uit. ‘Eigen Wereld’, gemaakt door de videokunstenaar Henk ‘Superelectric’ Loorbach, is een van de beste clips van de laatste maanden. Het idee van Opgezwolle’s clip is even simpel als doeltreffend: Loorbach heeft de drie rappende Opgezwollenaren omgeven door kleurige animaties die soms letterlijk en dan weer figuurlijk de tekst verbeelden. Het mooie van Loorbachs animaties, die soms de vorm aannemen van bonte, Dada-achtige collages, is dat ze een eigen ambachtelijk, handschrift hebben en niet gebukt gaan onder de gladheid, platheid en onpersoonlijkheid die eigen zijn aan de meeste animaties en illustraties die met behulp van de computer zijn vervaardigd.

Maar ‘Eigen Wereld’ is duidelijk niet gemaakt is voor het miniformaat van internet: de beelden zijn te klein en te vol. Het kan dan ook niet anders of het kleine beeldformaat van internet gaat gevolgen hebben voor popvideo’s. Welke precies is moeilijk te zeggen, maar als de internet-techniek stagneert en we nog jarenlang op internet naar miniclips moeten kijken, dan zullen clipmakers merken dat bijvoorbeeld een supersnelle montage van volgepropte beelden op websites niet werkt. Zo zal internet, misschien onverwacht, de archetypische supersnelle popclip temmen.

BERNARD HULSMAN