Langlevende dames

Er zijn verschillen tussen de geldzaken van mannen en vrouwen. Zo baren vrouwen de kinderen en zitten daar meestal hun hele leven aan vast. Met of zonder de vader van hun kroost. Vaak zonder, gezien het hoge aantal scheidingen. Maar dat is nog niet alles.

Vrouwen leven langer dan mannen. Het Amerikaanse genootschap van levensverzekeringwiskundigen (actuarissen) schat dat 41 procent van de nu levende vrouwen van 65 plus (in de VS) nog minstens vijfentwintig jaar voor de boeg heeft en dus de 90 jaar haalt. Tegen 28 procent van de mannen.

Dit houdt in dat vrouwen langer op hun inkomen voor de oude dag moeten teren dan mannen. Dit feit wordt versterkt door de trend dat veel vrouwen stoppen met werken wanneer hun vaak (veel) oudere partner zijn overall voorgoed uittrekt. Die voortijdige, vrijwillige pensionering verkort haar werkzame leven en verlengt haar oude dag.

Dus alles bij elkaar moeten dames als het (soms) financiële zwakke geslacht extra op hun tellen passen. Maar dat doen ze niet volgens een recent artikel in het Amerikaanse dagblad US Today. Sterker nog: ze saboteren hun pensioen, volgens die observatie. Veel van de in de VS gemaakte fouten kom je ook bij ons tegen.

Zo ruilen sommige vrouwen die in scheiding liggen hun recht op een deel van het pensioen van hun ex om voor het volledige bezit van hun woning. Bijvoorbeeld om emotionele redenen. Die ruil kan slecht uitpakken wanneer later blijkt dat ze het huis, plus de eventuele hypotheek, niet kunnen betalen. Het is zaak te weten welke oudedagsvoorzieningen je ex heeft lopen. Bekijk die ruim van te voren en niet wanneer de band al is verbroken.

Veel ouders hebben het beste voor met hun kinderen en willen zelfs geld lenen om ze uit de brand te helpen. Bijvoorbeeld voor een filmsterren huwelijksdag en een dito reis, of voor de aankoop van een huis. En in de VS voor een kostbare studie op stand aan een gerenommeerde universiteit.

Zo’n lening is onvoordelig wanneer je die vlak voor je pensionering sluit. Later moet je immers de rente van een lager inkomen betalen en de rente is niet aftrekbaar van je belastbare inkomen. Ook daalt je besteedbare inkomen door die verplichting. Vooral vrouwen van achter in de vijftig, begin zestig, gaan snel door de knieën voor hun kinderen. Weduwen met een eigen huis, waarvan de hypotheek na het overlijden van vader is afgelost, vormen een psychologisch kwetsbare groep.

Omdat vrouwen langer leven en meestal minder pensioen ontvangen, kunnen zij beter in een eigen huis, liefst zonder hypotheek, wonen dan huren. Vooral omdat de huren elk jaar stijgen. Maar een eigen huis stijgt meestal in waarde en is in geval van nood een bezit om te verkopen of een onderpand om op te lenen.

Omdat vrouwen minder geld hebben om te beleggen, zijn ze banger om het te verliezen. Maar omdat ze langer leven, kunnen ze wat meer risico nemen. Dat levert op termijn meer op.

In de VS levert de veiligste belegging gerekend vanaf het jaar 1926 gemiddeld 3,7 procent per jaar op. Aandelen leveren over die periode gemiddeld 12,3 procent op. Voor de korte termijn zijn aandelen wél kwetsbaar. Een bekende VS index daalde in de jaren 2000, 2001 en 2002 met 40 procent. Maar de tijd heelt alle beurswonden.

Aandelen daalden over tien jaar gerekend sporadisch , blijkt uit onderzoeken. In looptijden van meer dan twintig jaar werden ze nooit minder waard. En omdat vrouwen minstens twintig jaar van hun pensioen (moeten) genieten, kunnen ze gerust wat geld in aandelen stoppen.