Kepa Junkera: Hiri Elkar

Kepa Junkera: Hiri Elkar KD-725 Distr. Coast to Coast

Kepa Junkera: Hiri Elkar KD-725 Distr. Coast to Coast

****

Hoewel hij duidelijk een bewuste Bask is, begeleidt hij geen eng nationalisme, de in Bilbao geboren accordeonist Kepa Junkera. Op Hiri reist hij door de wereld, maar niet op de manier van snelle toeristen of hoererende zeelui; in elk stadje een ander schatje. In Napoli zingt niet de clichématige tenor en in Buenos Aires wordt niet verplicht de tango gedanst. Dat je in het stuk ‘Kiruna’ (Zweden) een in het Armeens gezongen klaaglied hoort maakt extra duidelijk: dit is geen ansichtkaarten-folklore.

Wat Junkera nastreeft is echte wereldmuziek waarin stijlen zijn versmolten. Hij heeft daarvoor nogal wat uit de kast gehaald; van een strijkkwartet tot een vrouwen- en een kinderkoor, maar het resultaat klinkt nergens pompeus. Integendeel: door het ontbreken van zware bassen en nerveuze electronica doet deze cd het in de huiskamer prima. Dat Junkera slechts een bescheiden rol opeist voor zijn trikitixa's, zoals trekzakken in het Baskisch heten, onderstreept dat hij de componist is van dit unieke amalgaam.

FRANS VAN LEEUWEN