Idee van gratis musea komt wel uit de kunstwereld

Ik heb me geërgerd aan enkele uitlatingen in het artikel `Politiek wacht op goede ideeën uit kunstsector` (NRC Handelsblad, 30 oktober).

Ferd Crone van de PvdA zou tijdens een verkiezingsdebat over kunst, hebben gezegd dat ,,de kunstsector zich moest afvragen waarom het idee voor gratis musea wel het debat bepaalt, maar geen voorstel uit de kunstwereld is”.

Dat idee komt wel degelijk uit de kunstwereld, beter, het komt uit de museumwereld, het komt uit Oss, waar een museum voor kunst principieel gratis is opengesteld en met ,,moeilijke programma`s hedendaagse beeldende kunst” een breed en divers en ook jong publiek weet te trekken en vast te houden. Diverse fracties, VVD, PvdA, zijn in Oss geweest om zich op de hoogte te stellen over hoe en wat.

Is het zo ,,dat de kunstsector te versplinterd is en geen spannende, onconventionele ideeën heeft?” Pseudo-progressiviteit, daar ligt het pijnpunt. En dat breekt de kunstwereld op.