Hirsch Ballin: controle identiteit van gevangenen

Rotterdam, 4 nov. Het ministerie van Justitie gaat de identiteit van alle 17.000 gedetineerden controleren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van foto`s en vingerafdrukken. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren bekend gemaakt. Het besluit om alle gedetineerden te controleren, volgt na een wetenschappelijke publicatie over een steekproef uit begin 2006 in drie gevangenissen. Bij de controle van 700 gestraften bleek dat van 46 personen (7 procent) de administratieve gegevens onjuist waren of bleek dat niet de juiste persoon vastzat. Identiteitsfraude is overigens geen exclusief probleem van de gevangenissen, aldus publicatie. ”Als het zelfs onder de ogen van de strafwethandhavers gemakkelijk blijkt om zich van andere identiteiten te bedienen, mogen we ons geen illusies maken over de huidige omvang in [..] de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt, het onderwijs of het reisverkeer.”