Greenpeace is voor mietjes!

Thom gaat zich aansluiten bij Sea Sepherd om walvisvaarders te rammen, vertelt hij aan Inez Piso (18)

FARLEY MOWAT: Op dit schip wil Thom aanmonsteren, om walvissen te redden Foto Sea Shepherd Sea Shepherd schip Farley Mowat Foto Sea Shepherd Sea Shepherd

Thom (17) wil zich beschikbaar stellen voor Sea Shepherd, de radicale stiefbroer van Greenpeace. Sea Shepherd treedt meedogenloos op voor het welzijn van dieren zoals enorme walvissen, intelligente dolfijnen en schattige zeehondjes. Als vijandige schepen niet stoppen met brute moorden plegen, worden deze door Sea Shepherd naar de zeebodem geramd.

Sea Shepherds roots liggen bij Greenpeace. Twee van de oprichters, Paul Watson en Robert Hunter, splitsten zich in 1977 af en stichtten Sea Shepherd omdat Greenpeace in hun ogen een multinational werd. Meer een bedrijf, dan een organisatie met een ideologie, vonden zij. Paul Watson heeft in 1999 gevangen gezeten vanwege het tot zinken brengen van twee Noorse walvisjachtschepen. Zijn excuus is dat geen enkel land de verantwoordelijkheid neemt om illegale praktijken ten koste de onderwaterwereld te stoppen, ondanks het World Charter for Nature-akkoord ondertekend door de VN.

Waarom wil jij bij Sea Shepherd?

„Ik voel soms zo’n gevoel van onmacht als ik niets kan doen om hulpeloze dieren te redden. Ik hoorde voor het eerst van Sea Shepherd van een vriend, via hem kwam ik terecht op de website, daar heb ik urenlang filmpjes gekeken met tranen in mijn ogen. Ik heb vervolgens een vier kantjes lange brief getypt met mijn motivatie en idealen in de hoop dat ik aangenomen zou worden. Ik kan ook donateur van Greenpeace worden, maar dat is echt voor mietjes! Ze durven geen officieel standpunt in te nemen over de babyzeehondjes die elk jaar doodgeknuppeld worden. Ook weigert Greenpeace samenwerking, omdat Sea Shepherd te radicaal zou zijn. Als Greenpeace met een rubberbootje en een vlaggetje staat te zwaaien, ramt Sea Shepherd het illegale walvisvaarderschip net zolang tot de walvisvaarders het opgeven. Zo zijn er al negen schepen tot zinken gebracht. Dat is wel radicaal, ja. Maar het werkt wel.´

Waarom wil je in godsnaam op zo’n gevaarlijk schip?

„Ik ga op zo’n schip voor de onderwaterwereld en de dieren die daarin leven. De ideologie van Sea Shepherd spreekt mij aan: ‘Alles voor de dieren!’ Zij hebben zoiets van ‘Fok jou’ en dat heb ik ook. Je moet er ook echt alles voor over hebben. Ik zal het nog wel gaan missen dat ik niet even naar de kroeg kan om een pintje te pakken. Op zo’n boot is alles superprimitief, alle luxe lever je in om iets te doen voor je ideaal.

„Ik hoop dat ik terecht kom op het mooiste en grootste schip: de Farley Mowat. De acties van Sea Sepherd zouden niet half zo effectief zijn als de Farly Mowat er niet geweest zou zijn. Dit is het hoofdschip van de zes schepen tellende Sea Sheperd-vloot. Het schip is onvoorstelbaar kolossaal en expres gitzwart geverfd vanwege het intimiderende effect op de jagers. Boven de boeg van de Farley Mowat wappert een zwarte doek met een doodskop. De piratenvlag is het kenmerk van dit woeste schip.”

Wanneer ga je daadwerkelijk bij Sea Shepherd?

„Over twee jaar, dan ben ik oud genoeg en legt de vloot van Sea Shepherd aan in Thailand, dan vlieg ik erheen met een enkeltje en stel me volledig tot Sea Shepherds beschikking. Het zal zwaar worden, ik zal onderaan moeten beginnen en eerst moeten leren hoe het leven van een zeevaarder verloopt. Ik moet veel leren en ik zal vooral instructies moeten opvolgen. Ik denk niet dat je het redt als je daar aankomt met de instelling: ‘Zo, en nu ga ik eens eventjes alle problemen de wereld uithelpen.’ Je moet flexibel en volgzaam zijn. Iedereen die bij Sea Shepherd wil, moet behalve ideologische raakvlakken hebben ook gedreven zijn en verder gaan dan je ouders je ooit geleerd hebben. Mijn ouders vinden het waarschijnlijk niet leuk dat ik pleite ben en mijn leven riskeer op zee, maar het is niet aan hen om te beslissen of dat ene zeehondje het verdient om te sterven.”

Maar ben je wel een beetje een piraat?

„Ja, ik ben wel beetje een piraat.”

Seashepherd Nederland http://www.seashepherd.nlSeashepherd Wereldhttp://www.seashepherd.org/

Filmpje over de Farley Mowat

http://reunie.kro.nl/uitzendingen/2006-2/Stjanscollegehoensbroek_sept.aspx