Georgië: verhoging prijs Russisch gas is slecht precedent

Tbilisi, 4 nov. President Michail Saakasjvili van Georgië vindt een verdubbeling van de prijs voor Russisch gas ”geen ramp”, maar wel ”een slecht precedent”. Het Russische gasbedrijf Gazprom wil de Georgiërs volgend jaar 230 dollar per duizend kubieke meter gas in rekening brengen. Nu betalen de Georgiërs 110 dollar per duizend kuub. De prijsverdubbeling wordt algemeen gezien als een Russische strafmaatregel tegen Georgië, waarmee Rusland op gespannen voet staat. Dat is het precedent waarop Saakasjvili gisteren doelde: ”Energie kan en mag geen politiek instrument worden”, zo zei hij. Gazprom meldde gisteren dat Wit-Rusland, dat 47 dollar per duizend kuub Russisch gas betaalt, volgend jaar 200 dollar moet gaan betalen. Door douane-afspraken wordt de nettoprijs 140 dollar.