Geniet van de herfst, in je auto van de politie

brief.jpgTachtig procent van de Amerikanen gaat met de auto naar het werk. In New York gaat tachtig procent met het openbaar vervoer naar het werk. De meeste New Yorkers hebben geen auto, is ook nergens voor nodig met zo’n metronet. En bovendien schrikt 12 dollar voor een uur parkeergarage af.

Zij die wel een auto hebben en in hartje stad wonen, moeten zich in nogal wat bochten wringen. Zoals deze maanden, als de stad met wagentjes bladeren uit de goot wil vegen en zuigen. Auto’s mogen op bepaalde dagen op bepaalde uren niet aan één kant van de weg staan. Anders kunnen de wagentjes niet bij de goot.

Tegelijkertijd wil niemand zijn parkeerplaats kwijt. Voldoende ingrediënten voor een fijn ritueel dus (kennen we dit ook uit Nederlandse steden?): de buurtbewoners stappen in hun auto, parkeren dubbel aan de andere kant van de straat, laten de bladerzuigers hun werk doen en rijden dan zo snel mogelijk weer terug naar hun plekje. Anders dreigt de parkeergarage.

Ik vond een briefje onder een ruitenwisser om de hoek. Een verzoek. „Als je in je auto aan de andere kant van de straat zit te wachten, overweeg dan eens je motor uit te zetten.”

Reden: het milieu. „Laten we allemaal onze ramen open doen en van de herfst genieten terwijl we wachten.”

De auto waar ik de smeekbede vond, kende nog wat stickers. Het is blijkbaar ook een bewijsstuk van de politie. En staat zomaar op straat. Zou het politiebureau aan de overkant zelf ook geen parkeerruimte meer over hebben?