Friese paarden gered uit ondergelopen zomerpolder

De paarden die sinds woensdag door zeewater waren ingesloten op een ondergelopen weilandje bij Marrum, konden gisteren naar de zeedijk worden geleid. Foto Laurens Aaij 03-11-2006 Marrum NRC Handelsblad Paarden Marrum met 'lokpaarden' uit het tussendijks gebied naar de dijk geloodst. ©Foto: Hoge Noorden / Laurens Aaij info@hogenoorden.nl Hoge Noorden

De ruim honderd paarden die sinds woensdag op een ondergelopen weilandje in een buitendijks kweldergebied bij het Friese Marrum door zeewater waren ingesloten, zijn gisteren gered. Vier amazones van een ruitervereniging uit Hallum waadden door het water naar de dobbe en leidden de dieren binnen enkele minuten richting zeedijk. „Indrukwekkend”, aldus een van hen op Omrop Fryslân. „Toen ze ons zagen begonnen de paarden te hinniken en liepen ze vrijwel direct achter ons aan.” Eén paard zakte na aankomst in elkaar en overleed later op de dag. De andere staan op een weiland bij de zeedijk om bij te komen. Vandaag worden ze door eigenaar Lootsma uit Tzummarum opgehaald. De paarden stonden vanaf woensdag in de zomerpolder Noarderleech, omringd door water dat via de zomerkade het land had overstroomd. Een reddingsoperatie van het leger, waarbij twee pontons werden ingezet, werd woensdagnacht afgeblazen, omdat het waterpeil te laag stond. Het gebied is eigendom van de Friese natuurorganisatie It Fryske Gea, die daar in de zomer honderden paarden en runderen laat grazen. Die moeten er voor 15 oktober weg zijn. Directeur U. Hosper zegt dat hij strenger gaat controleren of boeren zich aan de datum houden. Tegen Lootsma is proces-verbaal opgemaakt. Hij blijkt in 1998 in aanraking te zijn geweest met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de Algemene Inspectiedienst (AID) wegens ernstige verwaarlozing van zijn schapen. De Partij voor de Dieren deed eerder deze week aangifte tegen hem en It Fryske Gea.