De official

Bij wedstrijdvissen is amper leiding nodig, het reglement beslaat één velletje. foto Freddy Rikken 22/10/2006 Foto Freddy Rikken Viswedstrijd Maas Afferden Rikken, Freddy

Er scheren aalscholvers en ganzen over het water van de Nieuwe Maas, in het weiland staat een bord met daarop een van rijkswege uitgevaardigde verordening: Verboden te vissen met levend aas en rode maden! Rode waren ooit witte, maar chemisch rood gekleurde exemplaren waarvan men vermoedt dat ze kankerverwekkend zijn voor vis én visser. Zoveel zorg ontroert. Er hebben zich 35 koppels gemeld voor de gelijknamige viswedstrijd, georganiseerd door HSV de Voorn uit het Limburgse Afferden. Alle deelnemers hebben zich ingeschreven via internet en komen uit het gehele land. En uit het naburige Duitsland, waar wedstrijdvissen een dure aangelegenheid is. Er is amper leiding nodig, het reglement beslaat één velletje en de deelnemers houden elkaar sowieso nauwlettend in het oog. Een koppelwedstrijd houdt in dat er met twee hengels gevist mag worden. Daarachter mogen zich twee personen bevinden. Of één, die vist dan met twee hengels. Of de man wiens vismaat te veel gedronken had en daarom zijn vrouw maar had meegenomen. De onderlinge afstand bedraagt dertig meter, zodat men niet van elkaars voerplek gebruik kan maken. Men dient een sportvisvergunning te hebben, toegestaan aas te gebruiken en de gevangen vis met respect te behandelen. Het gaat goed met de visstand in de Maas, het winnende koppel haalde in zes uur tijd een kleine 26 kilo vis naar boven. En zette die vervolgens keurig terug.

Dit is de vijftiende aflevering van een serie over officials in de sport.