Boerenzwaluw

Boerenzwaluw Onze Boerenzwaluw (Hirundo rustica) verblijft nu ver in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Deze zangvogel met diep gevorkte staart en blauwglanzende bovenzijde is de sierlijkheid zelf. De keel is roestbruin, onderzijde wit. In het sfeervolle boek De zwaluwen van Singraven door tekenaar Erik van Ommen (KNNV Uitgeverij) kunnen we de zwaluw als trekvogel volgen. In tekst en beeld laat Van Ommen met schrijfster Wilma Brinkhof zien hoe zwaar herfst- en voorjaarsvlucht zijn en hoe de zwaluwen van het Twentse landgoed Singraven in Namibië overwinteren. En in de lente weer terugkeren naar hun geliefde broedplaatsen in het koetshuis of de open stal. De Boerenzwaluw weegt niet meer dan 20 gram. Keert hij na een reis van twee maanden terug, is dat een overwinning, gehaald met niets minder dan kracht en pure elegantie. Foto: Marcel van der Tol; www.birdpix.nl. Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl birdpix

Onze Boerenzwaluw (Hirundo rustica) verblijft nu ver in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Deze zangvogel met diep gevorkte staart en blauwglanzende bovenzijde is de sierlijkheid zelf. De keel is roestbruin, onderzijde wit. In het sfeervolle boek De zwaluwen van Singraven door tekenaar Erik van Ommen (KNNV Uitgeverij) kunnen we de zwaluw als trekvogel volgen. In tekst en beeld laat Van Ommen met schrijfster Wilma Brinkhof zien hoe zwaar herfst- en voorjaarsvlucht zijn en hoe de zwaluwen van het Twentse landgoed Singraven in Namibië overwinteren. En in de lente weer terugkeren naar hun geliefde broedplaatsen in het koetshuis of de open stal. De Boerenzwaluw weegt niet meer dan 20 gram. Keert hij na een reis van twee maanden terug, is dat een overwinning, gehaald met niets minder dan kracht en pure elegantie.

Foto: Marcel van der Tol; www.birdpix.nl. Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl