Altijd moe

Met veel interesse las ik over het onderzoek van Elise van de Putte naar CVS, het vermoeidheidssyndroom bij pubermeisjes. Ik wil geenszins in twijfel trekken dat het zinvol zou kunnen zijn om een moleculair-genetische overeenkomst met ADHD te onderzoeken, of in het verlengde daarvan de positieve effecten van Ritalin. Wel vraag ik me af of dr. Van de Putte heeft onderzocht of er bij haar patiëntes ook sprake van was coeliakie: een erfelijke, chronische auto-immuunziekte die behandeld wordt met een glutenvrij dieet. Ook van coeliakie zijn de symptomen immers: extreme moeheid, concentratieverlies, hoofdpijn, buikpijn, spierpijn en depressie. Ook bij de erfelijke ziekte coeliakie, net als bij CVS, is het goed mogelijk dat de ouders, of broertjes en zusjes dezelfde symptomen hebben. Tevens komt het regelmatig voor dat de ziekte pas in de puberteit de kop op steekt. Ten slotte komt coeliakie vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Ik zou heel benieuwd zijn naar de resultaten, wanneer er bij de controlegroep van dr. Van de Putte een dunne-darmbiopt werd uitgevoerd om coeliakie te diagnostiseren.