Zondvloedje Playmobil

Noach en zijn vrouw tussen de dieren, ernaast ook van Playmobil ‘een reus’ Playmobil speelgoed

Hoe groot is God? Dat is nooit bekend gemaakt. Maar Playmobil heeft iets te koop waarmee je zondvloedje kunt spelen en zo de maat leert kennen van de Here in verhouding tot de mens. Een mens is zo klein, als de halve pinknagel van God.

Zelf ben je God want je gaat over het spel. Je pakt Noach op, samen met zijn vrouw – ze zitten aan elkaar vast – en je zet ze op je pink. Zo zie je in welke verhouding mensen tot God staan. Ongeveer 1 : 2000.

Het heet Playmobil Micro. Plastic dozen van 15 x 15 x 5 centimeter met een klep. Er zit een landschapje in met waterpartijen en zon en wolken op de achtergrond. De geopende doos is het decor voor drama. In dat decor kan je een kasteeltje bouwen dat los in de doos zit, samen met kleine riddertjes. Of een paleisje. Er is ook een doos met zeerovers, maar de Noachdoos is het mooist, omdat wat er in zit echt is gebeurd. Het staat geschreven.

Het echtpaartje Noach is zo klein, dat de Chinezen die voor Playmobil het speelgoed maakten er geen gezichtjes op konden schilderen, het zijn roze vlekjes onder een hoofddoek. Er ligt een arkje in het water met een loopplank er naar toe voor twee olifanten, zo klein als zoute pinda’s, twee dromedarissen, twee leeuwen, twee zebra’s, twee giraffen en twee neushoorns.

Allemaal zo mini dat als je niest het hele zootje door de kamer vliegt. Daar heeft Playmobil rekening mee gehouden. In de miniatuurtjes zitten magneetjes en onder het landschap in de doos is een metalen plaatje. Alles blijft op z’n plek.

Maar dan de verwarring.

Behalve het mini-echtpaartje komen uit de doos ook een man en vrouw van groter formaat. De man heeft de lelijke knieloze benen waar alle Playmobiele mannen mee gehandicapt zijn. De vrouw draagt een lange rok en een emmer. Deze twee kunnen een dier uit de ark van Noach makkelijk in een hand houden en zo ze willen, doodknijpen. Het zijn reuzen.

Wat moet dat? Zijn zij soms bedoeld als God en zijn Vrouw?

Een gebruiksaanwijzing, beter gezegd, een aanwijzing tot begrip, zit er niet bij. Het verhaal dat je er mee kunt spelen moet je vader je eerst vertellen.

Maar als die niet met de Bijbel is opgevoed maar met Winnie de Pooh ben je voor de waarheid aangewezen op het internet. In alle toonaarden is het verhaal over Noach te vinden. Met ruige details: Noach, stomdronken, valt in slaap, naakt in de woonkamer, zoons beschaamd en giechelig. Maar dat was na de zondvloed.

De zondvloed?

Ja kind, God had spijt van de schepping. Van zijn eigen werk. De mensen en dieren deden vervelend tegen en vies met elkaar. Op de familie Noach en een paar dieren na liet God iedereen verdrinken. Uitroeien die ellendelingen. Geholpen heeft het niet, weten we inmiddels, m’n kind. Maar pa, een god die zich twee keer zo vreselijk vergist, die bestaat toch niet, pa, zeg nou..?

Krijg je dat. Gaan ze fundamentele vragen stellen. Heel het Christelijke huishouden overhoop. Beter misschien een doosje gewone zeerovers van Playmobil kopen, vader Jan Pieter.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk