Zeeduivelfilets met spek

2 stukken zeeduivelfilet van 200 gram 50 g plakjes mager gerookte spek 2 preien 1 winterwortel 4 eetl. olijfolie 10 g boter 125 ml slagroom 1 eetl. kervelblaadjes 2 theel. citroensapzout en versgemalen peper

Een hoofdgerecht voor twee personen. Bestrooi de visfilets met zout en laat ze een kwartier staan. Snijd de schoongemaakte preien in dunne ringen. Schil de winterwortel. Snijd met behulp van een dunschiller of kaasschaaf dunne slierten tot aan de harde kern van de wortel. Maak met een scherp mesje in de visfilets enkele inkepingen. Stop in elke inkeping een opgevouwen plakje spek. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de visfilets op een heel matig vuur in circa 10 minuten nèt gaar. Draai de visfilets halverwege de baktijd om. Doe de preiringen met de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ringen enkele minuten op een vrij laag vuur. Voeg de slagroom en zout en peper naar smaak toe. Kook de preiringen circa 3 minuten. Blancheer de wortelslierten 1 minuut in kokend water. Laat ze in een vergiet uitlekken en besprenkel ze met citroensap. Verdeel de romige prei over warmgemaakte borden. Leg er een zeeduivelfilet bovenop. Schep de wortelslierten ernaast. Bestrooi het gerecht met kervelblaadjes.Anne ScheepmakerMorgen: herfstcrumble

Een hoofdgerecht voor twee personen. Bestrooi de visfilets met zout en laat ze een kwartier staan. Snijd de schoongemaakte preien in dunne ringen. Schil de winterwortel. Snijd met behulp van een dunschiller of kaasschaaf dunne slierten tot aan de harde kern van de wortel. Maak met een scherp mesje in de visfilets enkele inkepingen. Stop in elke inkeping een opgevouwen plakje spek.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de visfilets op een heel matig vuur in circa 10 minuten nèt gaar. Draai de visfilets halverwege de baktijd om. Doe de preiringen met de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ringen enkele minuten op een vrij laag vuur. Voeg de slagroom en zout en peper naar smaak toe. Kook de preiringen circa 3 minuten. Blancheer de wortelslierten 1 minuut in kokend water. Laat ze in een vergiet uitlekken en besprenkel ze met citroensap. Verdeel de romige prei over warmgemaakte borden. Leg er een zeeduivelfilet bovenop. Schep de wortelslierten ernaast. Bestrooi het gerecht met kervelblaadjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: herfstcrumble