Venezuela geeft strijd om zetel in de V-raad op

Venezuela geeft de strijd om een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op. Ook rivaal Guatemala trekt zich terug. Beide landen zijn dat gisternacht overeengekomen. Ze zullen nu de kandidatuur van Panama steunen.

Daarmee is na meer dan 47 onbesliste stemrondes in de Algemene Vergadering van de VN de impasse doorbroken over de bezetting van de zetel voor Latijns-Amerika en de Caraïben. De keuze voor Panama moet nog worden goedgekeurd door de groep van 35 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, en vervolgens door de Algemene Vergadering. Algemeen wordt aangenomen dat dit nu nog slechts een formaliteit is.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft maandenlang de wereld rondgereisd om steun te verwerven voor de kandidatuur van zijn land. Maar de Verenigde Staten deden hun best de ambities van de linkse president, die zich graag opwerpt als leider van de Derde Wereld en als luidruchtig criticus van Amerika, te dwarsbomen. Washington steunde daarom de aanvankelijke kandidaat Guatemala intensief.

Panama onderhoudt goede betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als Venezuela. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Panama Stad toonde zich enigszins verrast door de uitkomst van het slepende diplomatieke gevecht. „Onze buitenlands-politieke plannen waren er niet op gericht in de nabije toekomst zitting te nemen in de Veiligheidsraad. Maar ons land is niettemin van plan zoveel mogelijk te doen om de VN-doelstellingen van vrede en gerechtigheid in de wereld te bevorderen.”

Chávez lijkt belangrijke steun voor de kandidatuur van zijn land verspeeld te hebben, toen hij in september vanaf het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering van de VN president Bush vergeleek met de duivel. Dat vond een aantal landen, dat doorgaans instemt met Chávez uithalen naar de Verenigde Staten, te ver gaan. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak gisterochtend van een „heel positieve uitkomst voor de regio”.

De Veiligheidsraad bestaat uit vijf permanente leden met vetorecht (de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en tien leden zonder vetorecht, die voor twee jaar worden gekozen. (AP, Reuters)