Titel nodig in Bhutan

De eerste stappen van Bhutan naar een parlementaire democratie zijn uiterst voorzichtig; aan de eerste parlementsverkiezingen, in 2008, mogen alleen kandidaten met een universitaire graad deelnemen. Van de 150 leden van de huidige Nationale Assemblee zijn er daardoor 109 uitgesloten van deelname. Ook kandidaten die getrouwd zijn met een buitenlander zijn taboe.

Koning Jigme Singye Wangchuck, sinds 1972 aan de macht, maakte vorig jaar bekend de absolute monarchie van het van de buitenwereld afgesloten Land van de Donderdraak te vervangen door een constitutionele monarchie. In 2001 gaf hij al opdracht tot de opstelling van een grondwet, waarvan het ontwerp inmiddels af is. In 2008 zal Wangchuck de troon overdragen aan zijn zoon.

In Bhutan, waarvan schattingen van het inwonertal variëren van 700.000 tot 2,3 miljoen, houden ongeveer 3.000 mensen een academische titel. Het land heeft het hoogste percentage analfabeten van Zuid-Azië. (Reuters)