Televisie Overige Films

The Bourne Supremacy (Paul Greengrass, 2004, VS/Duitsland). Hectische actiefilm is vervolg op The Bourne Identity en voert andermaal Robert Ludlums aan geheugenverlies lijdende held Jason Bourne (Matt Damon) ten tonele. RTL5, 20.30-22.30u.

* Yi ge dou bu neng shao / Not One Less (Zhang Yimou, 1999, China). In Venetië met Gouden Leeuw bekroonde, semi-documentaire speelfilm vertelt een waar gebeurd verhaal over een 13-jarig meisje dat een maand lang de onderwijzer van een arme plattelandsschool moet vervangen. Het koppige meisje doet er alles aan om voortijdige schoolverlaters (die geld gaan verdienen in de stad) terug te vinden. Geld is de drijfveer van vrijwel alle personen in deze in schone beelden gevatte film die zowel hartverwarmend als satirisch is. Alle rollen worden gespeeld door niet-professionele acteurs: onderwijzer, dorpshoofd, televisiepresentatrice en scholieren, ze spelen allemaal zichzelf. België 2, 23.40-1.25u.

Gangs of New York (Martin Scorsese, 2002, VS). Reconstructie van het etnische geweld in de straten van New York in de 19de eeuw, is wellicht de meest gecompliceerde, geladen, gelaagde en pretentieuze film die Scorsese tot nu toe voltooide; tegelijkertijd zou je het ook zijn grootste mislukking kunnen noemen, al was het maar omdat de film voortdurend uit de naden barst. Tegen de achtergrond van de rellen tegen de dienstplicht (1863), waarin de Ieren zich richten tegen Lincoln én de Amerikanen van Afrikaanse afkomst, vindt ook een afrekening plaats tussen de katholieke en de protestantse benden. Met Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Liam Neeson. Net5, 22.25-1.25u.

Joy Ride (John Dahl, 2001, VS). Roadmovie-thriller is variatie op Spielbergs klassieker Duel. Drietal, onder wie Steve Zahn, wordt belaagd door gestoorde trucker. Let ook op de verwijzing naar North by Northwest, waarin Cary Grant in korenveld door vliegtuigje werd achtervolgd. BBC1, 0.35-2.05u.