Televisie Film van de dag

Der Krieger und die Kaiserin. In deze relatief minder geslaagde film van het Duitse wonderkind Tom Tykwer, wiens verfilming van Süsskinds bestseller Het Parfum binnenkort in de bioscoop te zien is, behandelt op meer contemplatieve wijze zijn favoriete thematiek: de rol van het toeval en noodlot in een mensenleven. Verpleegster Sissi, die in een psychiatrisch ziekenhuis werkt, wordt door Tykwer met een klap bij elkaar gebracht met ex-militair Bodo als Sissi een auto-ongeluk krijgt en Bodo haar redt, waarna hij weer uit haar leven verdwijnt. Evenals Lola rennt gaat deze film over de onvermijdelijkheid van de liefde en net als in Tykwers Winterschläfer leven de figuren in een soort diepe winterslaap die hun emoties bevroren heeft. Vastbesloten gaat Sissi op zoek naar haar redder, die eerst met het verleden in het reine dient te komen, voordat ze een toekomst hebben. (Tom Tykwer, 2000, Dld), Ned. 2, 0.05-2.15u.

André Waardenburg