Spongebob Interview

De bedenker van SpongeBob Squarepants is een weekje in Nederland. Stephen Hillenburg heet hij, en hij logeert in Utrecht om naar andere animatiefilms te kijken op het Holland Animation Film Festival.

SpongeBob Squarepants foto Rien Zilvold utrecht 01-10-2006 spongebob foto rien zilvold
SpongeBob Squarepants foto Rien Zilvold utrecht 01-10-2006 spongebob foto rien zilvold Zilvold, Rien

Arthur, Cayo, Emma, Janita, Justin, Kekuta en Max van de Anne Frankschool in Amsterdam wilden Stephen Hillenburg een paar vragen stellen over de getekende spons die in een ananas in onderzees Bikinibroek woont en hij vond het erg leuk om die vragen te beantwoorden.

Meneer Hillenburg, hoe heeft u SpongeBob eigenlijk bedacht?

„Vroeger werkte ik als bioloog en keek naar diertjes die tussen de rotsen leven in plassen water die op het strand achterblijven als het eb wordt. Je weet wel, krabbetjes, zeeëgels, zeesterren. En sponzen. Ik vond sponzen altijd erg grappige dieren. In het echt zien ze er trouwens heel anders uit dan SpongeBob, ze hebben helemaal geen vaste vorm. SpongeBob is meer een schoonmaakspons, zoals je die in de keuken gebruikt, vierkant, geel en schoon.

„Ik heb altijd al tekeningetjes gemaakt. Op een dag, dat was denk ik in 1996, tekende ik zo’n beetje deze spons. Eerst had hij nog een bolhoed en kleine ogen. Maar hij had wel al zijn vierkante broek en zijn stropdas aan. Hij was raar en lief en de mensen aan wie ik de tekeningen liet zien, moesten erom lachen.”

En u noemde hem Spongebob Squarepants?

„Nee, eerst had ik zo een liedje in mijn hoofd met ‘Spongeboy’, dat betekent sponsjongen. Later hebben we gekozen voor SpongeBob. Maar toen vond ik wel dat daar nog een achternaam bij hoorde. Zo kwamen we bij Squarepants, want dat betekent vierkant-broek.”

Waarom woont hij in een ananas?

„Omdat SpongeBob in de zee woont, dacht ik meteen aan dingen die bij de zee horen. Daarom heeft zijn huis ook patrijspoorten als raam, net als een stoomboot. Bij zee horen voor mij ook dingen uit Hawaï, omdat dat echt een strandeiland is. En op Hawaï geven mensen elkaar een ananas als welkomstcadeau.”

Blijft u nog lang SpongeBob maken?

„Ik teken er zelf niet meer zo heel veel aan, maar ik blijf wel helpen met het bedenken. Ik zal het maar eerlijk zeggen: aan iedere aflevering van SpongeBob werken wel 250 mensen mee! En voorlopig wil Nickelodeon nog maar wat graag dat al die mensen daarmee doorgaan.”