Russische Gazprom straft Georgië met een hoge gasprijs

Moskou. De Russische gasgigant Gazprom heeft de prijs die Georgië volgend jaar voor Russisch gas moet betalen, meer dan verdubbeld. Gazprom eist 230 dollar per duizend kubieke meter gas. Tot nu toe betalen de Georgiërs 110 dollar per duizend kuub. Dat heeft een woordvoerder van het Russische gasbedrijf gisteren meegedeeld. ”Het is een eerste voorstel, waarover nog moet worden onderhandeld”, voegde hij eraan toe. De nieuwe gasprijs benadert die voor West-Europese afnemers van Gazprom en overtreft die voor de republieken uit de oude Sovjet-Unie. Volgens veel waarnemers spelen politieke motieven mee als Gazprom de prijzen vaststelt. Zo draaide Gazprom begin dit jaar kort de gaskraan naar Oekraïne dicht, waar de pro-westerse Joesjtsjenko regeert. Georgië en Rusland zijn in een buitengewoon fel conflict gewikkeld sinds in Georgië vier Russische officieren werden gearresteerd wegens spionage voor de Russische militaire inlichtingendienst. Hoewel de vier al snel werden vrijgelaten, reageerde Rusland met zeer scherpe tegenmaatregelen.