Rugzakkinderen

Ronald Lamping vindt rugzakkinderen een ramp voor leraren. Ook de meerderheid van de schooldirecteuren zou bang zijn voor te veel gehandicapte kinderen op een gewone school. De praktijk daarentegen is dat scholen nu al creatief gebruik maken van de `rugzakregeling` (extra geld) om hun toegankelijkheid te verbeteren. Maar men moet de inspanning die het vergt om vele groepen in één school te bedienen, niet onderschatten. Een school voor speciaal onderwijs bedient juist een redelijk homogene groep en heeft daarvoor speciaal opgeleide leraren en klassenassistentie in huis. Op gewone basisscholen zijn de voorzieningen kaler; zoals het nu gaat, kun je met vijf rugzakjes voor een gemiddeld grote school (250) niet hetzelfde niveau bieden aan gehandicapten als een speciale school. Dat is geen discriminatie, maar een afweging voor beleidsmakers: welk kwaliteitsniveau wensen ze in de toekomst?