Rabo koopt weer bank in Californië

De coöperatieve Rabobank neemt voor 851 miljoen dollar (664 miljoen euro) een lokale bank in de Amerikaanse staat Californië over. Het is de derde overname in minder dan vijf jaar tijd van de Rabobank in Californië. Het gaat om de Mid-State Bank & Trust in Roseville. Het gisteren uitgebrachte bod betekent een overnamepremie van 23 procent boven de gemiddelde aandelenkoers van de Mid-State bank in de maand oktober, zegt de Rabobank in een persbericht.

Mid-State bank heeft 41 kantoren voor particuliere klanten in Californië en zeven centra voor het afsluiten van leningen. De bank heeft ongeveer 100.000 klanten. Met de overname komt het aantal kantoren van de Rabobank in de staat op 81, het aantal kredietcentra op 13 en het aantal werknemers op 1.700.

Met de overname van de Mid-State Bank, die zelf een balanstotaal heeft van 2,4 miljard dollar, komt het balanstotaal van de Rabobank in Californië op 7,5 miljard dollar. De Rabobank is geïnteresseerd in Californische banken vanwege de grote rol van bedrijven in die staat in de mondiale landbouw. De bank is wereldwijd een van de grootste financiers van de handel in landbouwproducten.

„De staat Californië alleen al is de grootste geavanceerde agrarische producent ter wereld. Er zijn in die staat nog tientallen onafhankelijke coöperatieve banken”, zei bestuursvoorzitter B. Heemskerk van de Rabobank vorig jaar. Hij kondigde toen al meer overname aan in de Verenigde Staten.

Twee jaar geleden mislukte een substantiële overname van een Amerikaanse agrarische bank doordat de commissarissen van de betrokken bank na interne kritiek terugkwamen op een eerdere toezegging tot verkoop.