Pak op uw telefoon en wandel

Neem je telefoonnummer mee op vakantie en bel vanuit het buitenland alsof je in Nederland bent. Dat kan nu met een handzame adapter. Minder handzaam is het programmeren.

Sip-adapter pap2t van Linksys internet Telefoonadapter voor in het buitenland

Voor bellen via internet is het niet meer nodig dat je software installeert op de pc en deze laat aanstaan. De provider van je keuze stuurt een monteur en als deze weg is bel je voor half geld, met je gewone toestel en vanaf je vertrouwde nummer. Dat is voor de meeste mensen mooi genoeg. Doe-het-zelvers kunnen het nóg mooier maken en hun internettelefoon altijd bij zich hebben.

Van verschillende merken zijn doosjes met elektronica te koop, zogeheten Sip-adapters, waarin je zelf je internetbel-gegevens kunt programmeren (de provider van internet telefonie kan deze leveren). Zo’n adapter verbind je met het stopcontact en met internet en je sluit er een gewone telefoon op aan. Daarna kun je bellen. Sip is de meestgebruikte standaard voor internetbellen. Voor dit artikel is de Sip-adapter pap2t van Linksys gebruikt. Dit apparaat wordt geleverd bij abonnementen van internettelefonie en is los bij verschillende webwinkels te koop voor minder dan 100 euro.

Je kunt de adapter thuis met internet verbinden, maar ook in een hotel of internetcafé. Als telefoon gebruik je het hoteltoestel of een meegenomen exemplaar. Zo kun je vanuit het buitenland bellen op je eigen rekening alsof je in Nederland was (en voor dezelfde lage tarieven) en zelfs bereikbaar zijn op je Nederlandse nummer. In het buitenland moet vaak voor de internettoegang betaald worden, maar gezien de telefoontarieven van hotels en gsm-providers is dat snel terugverdiend.

Het is zo in principe mogelijk het telefoonnummer van thuis ‘mee te nemen’. Zonodig kan ook een ander nummer worden geprogrammeerd. Klanten van xs4all bijvoorbeeld krijgen al sinds enige tijd gratis twee internetnummers (netnummer 087).

Het bedrijf SIPphone verhuurt Amerikaanse en Engelse nummers voor 35 dollar per jaar. Daarmee kun je als Nederlander of als Nederlands bedrijf goedkoop bereikbaar zijn voor inwoners van het betreffende land (en eventueel de schijn ophouden dat je daar een kantoor hebt). Dank zij de Sip-adapter ontvang je de gesprekken op een gewoon toestel of zelfs een fax.

Het programmeren van de adapter moet wel makkelijker worden. De ‘centrale’ van de provider die moet worden ingevuld – een adres dat er meestal uitziet als sip.provider.com – heet bij Xs4all ‘Registrar’, bij Voipbuster ‘Sip/Proxy Registrar’ en in de adapter van Linksys alleen ‘Proxy’. In weer een ander apparaat van Linksys heet het ‘Register Proxy IP’. Het zou mooi zijn als de partijen het eens werden over de terminologie.

    • Herbert Blankesteijn