‘Ouder moet op taalles’

Ouders van kinderen met een taalachterstand moeten verplicht Nederlands leren. Dat zei PvdA-lijsttrekker Bos gisteren op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in de Rotterdamse discotheek Off Corso.

De PvdA wil ouders ook verplichten om aanwezig te zijn bij rechtszaken over hun spijbelende kinderen, en ze moeten langer financieel aansprakelijk blijven voor schade die hun kinderen veroorzaken. Nu geldt die aansprakelijkheid voor kinderen tot 16 jaar, de PvdA wil dat de grens 18 jaar wordt. Een harde aanpak is volgens de PvdA-leider nodig omdat er anders te veel groepen „voor galg en rad opgroeien”.

De voorstellen passen in de pogingen die de PvdA doet om van de gebrekkige integratie van migranten een verkiezingsthema te maken. In het boekje dat Bos eerder deze week presenteerde, Wat Wouter Wil, zei hij al dat er „desnoods met harde hand” ingegrepen moet worden in de opvoeding. Het ontstaan van een onderklasse van vooral allochtonen noemde hij „de grote sociale kwestie van deze eeuw”.