Offensief van Israël eist 26 levens in Gaza

Bij het nieuwe Israëlische winteroffensief in het noorden van de Gazastrook zijn de afgelopen dagen 26 Palestijnen en een Israëlische soldaat gedood.

Vier Hamasmilitanten stierven vanochtend toen Israëlische commando’s met bulldozers de moskee van Beit Hanoun sloopten. In de moskee hadden zich zestig Hamasvechters verscholen.

Een demonstrerende vrouw, Muawiya Hassanin van het Palestijnse ministerie van Gezondheid, werd daarbij zwaar gewond en stierf later in het ziekenhuis, waar ook een 4-jarige jongen aan zijn verwondingen overleed.

Sinds woensdag voeren leger en luchtmacht met tanks, bulldozers en helikopters acties uit in en rondom Beit Hanoun. Dit stadje met 30.000 inwoners ten noordoosten van Gazastad is volgens het leger de plaats van waaruit het Israëlische Sderot wordt beschoten met Qassamraketten. De beweeglijke Qassambrigades zijn voor het leger ongrijpbaar en vuurden ook vanochtend hun twee meter lange raketten af . Slachtoffers maken de Qassams zelden, maar ze zorgen voor paniek en houden de regering onder druk om actie te ondernemen. Het veiligheidskabinet gaf woensdag het leger opdracht de druk op de Palestijnen op te voeren en een plan te maken voor een grote operatie. In Israël gaan ter rechterzijde en in de regering stemmen op om de Gazastrook te herbezetten met als doel de uitschakeling van de Qassambrigades en de bevrijding van de eind juni ontvoerde korporaal Gilad Shalit.

Vooruitlopend op die operatie staat Beit Hanoun nu volledig onder controle van een Israëlische legercommandant die een uitgaansverbod heeft afgekondigd. De nieuwe minister voor Strategische Dreigingen, Lieberman, heeft bepleit dat Israël in Gaza optreedt als „de Russen in Tsjetsjenië”. Hij wil ook dat Israël een pro-Israëlische regering in Gaza installeert .

In Ramallah arresteerde vanochtend het leger een Hamasminister, minister van Huisvesting Abder-Rahman Zeidan. Negen andere ministers en de voorzitter van het Palestijnse parlement werden al eerder gearresteerd.

Sinds de ontvoering van de Israëlische korporaal voeren leger en luchtmacht dagen durende „prikacties” uit. Daarbij zijn sinds eind juni bijna 300 Palestijnen en twee Israëliërs omgekomen. De Gazastrook is grotendeels afgesloten, alle export van tuinbouwproducten, speelgoed en textiel is stilgelegd, de grenspost Karni is onregelmatig open voor de doorvoer van levensmiddelen en goederen.