Niet meer: lummelen op roltrap

Een willekeurige doordeweekse ochtend op Utrecht Centraal levert het volgende beeld op: Nederlanders blijven graag staan op de roltrap. En dan ook nog het liefst aan de linkerkant of gewoon in het midden. Als je een beetje haast hebt kom je er eenvoudig niet langs! Je trein missen wordt op die manier bijna dagelijkse kost. Op zaterdagmiddag even snel een cadeautje kopen bij de lokale V&D kun je om dezelfde reden trouwens ook wel vergeten. Er is altijd wel een onoplettend iemand die een blokkade voor je opwerpt. En bedankt!

In bijvoorbeeld Parijs en Londen is dat wel anders. Houd je daar geen rechts op de roltrap, dan is de kans groot dat je hardhandig opzij wordt gedrukt door iemand die wil passeren. Linksstaanders zijn daar dan ook vrijwel altijd argeloze toeristen. In een stad als Tokio is rechts houden ook de norm, zowel in het openbaar vervoer als in warenhuizen. Dat werkt prima en bespaart dus een hoop ergernis. Overigens zul je door Japanners niet snel opzij worden geduwd. Daar zijn ze te beleefd (en te klein) voor.

Het is moeilijk een specifieke groep van structurele linksstaanders aan te wijzen. De ene keer zijn het slaperige forensen, de andere keer is het murw geconsumeerd winkelend publiek. Soms zijn het jongeren, soms juist weer ouden van dagen. Kortom, iedereen doet het!

Om te zorgen dat zo iemand toch ruimte voor je maakt bestaan verschillende beproefde tactieken. Zo kan je bijvoorbeeld hard kuchen, nadrukkelijk met je voeten stampen of flink duwen. Zelf heb ik een voorkeur voor de tweede methode. In de praktijk blijkt deze goed te werken. En je bent er meteen een deel van je frustratie mee kwijt. Win win dus. Ik ‘verheug’ me alweer op maandagochtend.

lezer nrc.next