Museumnacht nieuwe stijl weert rosédrinker

De Museumnacht wil ieder jaar vernieuwen en „geen Paradepubliek” trekken.

Maar de vraag blijft: hoe verdeel ik mijzelf in één avond over 40 musea?

De affiche moet aansluiting vinden bij de jongerencultuur. De affiche moet aansluiting vinden bij de jongerencultuur: n8 Museumnacht Amsterdam

Wat festival De Parade is voor theater, is de Museumnacht voor kunst: je koopt één toegangskaartje om de hele avond kleine brokjes cultuur voorgeschoteld te krijgen, met tienduizenden bezoekers tegelijk onder het genot van een glaasje en ludieke optredens. Eén keer per jaar, als terugkerend onderdeel in je agenda: lekker met een groep vrienden zwieren langs propvolle musea en dansen onder de Nachtwacht.

Maar dat is niet wat de organisatie van de Amsterdamse museumnacht ‘N8’ beoogt: „Alsjeblieft geen Paradepubliek”, zegt organisator Juha van ’t Zelfde. Daarom heeft de stichting N8 (met in het bestuur onder anderen Duncan Stutterheim van dance-organisatie ID&T en horecatycoon Paul Hermanides van Hotel Arena) een nieuwe huisstijl en sierlijke jarenzeventigposters laten ontwerpen. Daarom werkt N8 samen met organisaties die jonge kunstenaars aan zich hebben gebonden of aankomende talenten die populair zijn binnen de jongerencultuur. En daarom zijn er veel minder bekende Nederlanders dan voorgaande edities.

Natuurlijk draait Jules Deelder nog steeds plaatjes in het NEMO. „Maar in principe”, zegt Van ’t Zelfde, „zoeken we aansluiting bij de nieuwste jongerencultuur.” Dus speelt dit jaar geen stereotiep Klezmer-bandje in het Joods Historisch Museum, maar brengt de avantgardistische New Yorkse instrumentalist Raz Mesinai (1973) zijn electro-akoestische composities ten gehore en vindt in het Amsterdams Historisch Museum een hiphop battle plaats.

Van ’t Zelfde: „Want dat is onze doelgroep: jongeren die, als ze eenmaal van school af zijn, het museum niet meer in komen.” Een ander streven van de stichting is om mensen te verleiden eens van de gebaande paden af te wijken: ga dansen in het Verzetsmuseum en merk dan hoe interessant de collectie eigenlijk is.

Wat resteert, is de logistieke hel: om half twaalf begint het improvisatietheater in het Bijbels Museum, maar tegelijkertijd treedt in het Tropenmuseum de prikkelende band Electro Côco op. We kunnen ook bij Artis in de rij gaan staan voor een rondleiding langs de nachtdieren... Of zullen we maar meteen gaan tequila slammen in de galerie De Appel?

Museumnacht: zaterdag 4 november van 19 uur tot 02 uur op diverse locaties in Amsterdam. Zie ook www.n8.nl of 73368 naar 7585

    • Olga van Ditzhuijzen