Markt ziet over maand rentestap

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente nu nog niet, maar geeft sterke signalen voor een verhoging in december. Die conclusie is op de financiële markten getrokken na afloop van de bestuursvergadering van de ECB, gisteren in Frankfurt.

De centrale bank besloot haar belangrijkste rentetarief voor de 12 eurolanden, de zogenoemde basisherfinancieringsrente, onveranderd te houden op 3,25 procent. Dit is conform de verwachting op de financiële markten. De koers van de euro steeg slechts licht na de bekendmaking. De euro staat nu op 1,28 dollar.

In de toelichting bij het besluit zei ECB-president Jean-Claude Trichet „bijzonder waakzaam” te blijven. De zinsnede ‘bijzonder waakzaam’ luidde het afgelopen jaar vijf eerdere verhogingen een maand later in. De inflatie in de eurozone was in oktober 1,6 procent, tegen 1,7 procent in augustus. Het doel van de ECB is de inflatie op of onder de 2 procent te houden. Trichet zei dat een vertraging van de Amerikaanse economie geen groot gevaar vormt voor de eurozone. Hij voorziet een „zachte landing” van de Amerikaanse economie. De bankpresident schat bovendien in dat minder handel met de VS geen grote invloed heeft op de economische groei in de eurolanden.

De ECB hield zich op de vlakte over eventuele rentestappen in 2007. Analisten verklaarden tegenover persbureau AP een verdere stijging tot 3,75 procent te verwachten in de eerste helft van komend jaar. De volgende bestuursvergadering van de ECB is op 7 december.