Lekkere luchtjes in São Paulo

Daslu_1.jpgJe landt met je helikopter op het dak of je laat je door je chauffeur afzetten aan het eind van de lange discrete oprijlaan. En dan zie je het andere, spuugrijke gezicht van ontwikkelingsland Brazilië. Daslu heet het warenhuis en het is het meest exclusieve winkelparadijs voor de happy few in Latijns Amerika.

Het begon zo´n vijftig jaar geleden als een tof kledingwinkeltje van welgestelde vrouwen in een garage. Maar vorig jaar verhuisde Daslu naar een enorm, vier verdiepingen tellend nieuw pand in het 18 miljoen inwoners tellende São Daslu_2.jpgPaulo.

Buiten is het 32 graden maar binnen is het lekker koel en zo chic dat je onwillekeurig op je tenen gaat lopen. Er zijn twee soorten winkelmeisjes: vrouwen met een zwart uniform, witte schort en witte maillots die de orde in de schappen bewaren en verkoopsters. Allemaal even mooi, evenals de blasé schitterende clientèle.

Daslu_3.jpgJe kunt er alles kopen, als het maar duur is: lekkere luchtjes, een mooie oude kar of de nieuwste Volvo, een appartement in Miami, of een Panerai herenhorloge voor 3.090 dollar dat bijna even groot is als een Friese staartklok. En bij Kosushi kun je heerlijke Japanse hapjes eten. Ook aan de man met de kleine beurs is trouwens gedacht. Bij Cartier verkopen ze geinige, speels beschilderde porseleinen eierdopjes voor 135 dollar. Per stuk.

Alleen oppassen dat je als man niet per ongeluk het exclusief voor vrouwen toegankelijke daslugirl.jpgkledinggedeelte binnenloopt. Dan wordt er toch hard gegild! Welgestelde meisjes hebben hier hun prestigieuze bijbaantje en helpen de kleren op te vouwen die de klanten na het passen gewoon van zich af laten glijden. De vrouwelijke klanten schijnen gewoon naakt in de schappen te bladeren.

Niet iedereen vindt het trouwens gepast om in het land waar 60 miljoen mensen van minder dan 1 dollar per dag moeten rondkomen, te winkelen in Daslu. Ik zat laatst in de auto met de modebewuste oud-burgemeester van São Paulo, Marta Suplicy. Toen we langs Daslu reden begon ze wild te watertanden. ,,Ik ben er nog nooit geweest´´, onthulde de vrouw die een voorname positie heeft in de partij van de arme medemensen van president Lula. ,,Ik zou héél graag gaan. Maar als ik er naar binnen ga, staat morgen in de krant dat Marta geld verbrast in een foute tent.´´