Justitie in Taiwan: president is corrupt

Openbare aanklagers in Taiwan zeggen dat ze voldoende bewijs hebben om president Chen Shui-bian aan te klagen voor corruptie. Maar zolang hij nog in functie is (zijn termijn loopt tot 2008) kan hij niet in staat van beschuldiging worden gesteld, aldus de aanklagers.

De bekendmaking komt na een maandenlang onderzoek en grote politieke onrust over corruptieschandalen waarbij de presidentiële familie betrokken is. Vandaag werd ook bekend dat de vrouw van de president, Wu Shu-chen, en drie voormalige presidentiële medewerkers wel in staat van beschuldiging worden gesteld – voor verduistering, vervalsing van documenten en mogelijk meineed.

Het schandaal draait om de besteding van geheime diplomatieke fondsen, waarvan de president geen verantwoording kan geven. Presidentsvrouw Wu Shu-chen zou met vervalste facturen 14,8 miljoen Taiwanese dollar (zo’n 335.000 euro) aan de fondsen onttrokken hebben. Eerder werd Wu Shu-chen er al van verdacht dat ze van een supermarktketen cadeaubonnen ter waarde van duizenden euro’s had aangenomen in ruil voor politieke gunsten. Maar het verband tussen de bonnen en de gunsten kon niet bewezen worden.

De president, die in het parlement twee afzettingspogingen heeft overleefd, is in augustus over de besteding van de fondsen verhoord. De vice-president van Taiwan, die op reis is, werd vandaag naar de hoofdstad Taipei teruggeroepen. (AP, AFP, Reuters)